уторак, 7. јул 2020.

Потписан уговор за регенерацију још једног рени бунара у Обреновцу

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас потписивању уговора за пројектовање и извођење радова на регенерацији бунара на изворишту Вић баре у Обреновцу. Уговор су потписали Душица Анђелковић, директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и директор компаније „PST Bohr” Петер Мулер. Они су обишли фабрику воде у Забрежју, а догађају је присуствовао и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Весић је том приликом навео да је инсистирао да се уговор потпише у Обреновцу, подсећајући на дато обећање да сва села на територији ове општине до 2024. буду снабдевена водом за пиће. Преостало је да се то учини у још неколико села, а да би она добила воду неопходна је ревитализација, односно регенерација овог рени-бунара. 

– Уговор смо потписали са реномираном немачком компанијом која тај посао обавља одлично. Рок је 180 календарских дана, а Град Београд је обезбедио средства у износу од 750 хиљада евра. Рени бунар је изграђен 1993. године и није урађен како ваља јер је требало да буде дубине 180 метара, а био је дубок 80,90 метара. Самим тим није био довољно издашан нити је обезбеђивао довољно воде – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град у претходном периоду извршио ревитализацију пет рени бунара, од којих је један такође био у Обреновцу и у шта је уложено око 107 милиона динара. Након овог посла, додао је Весић, почеће да се гради и недостајућа инфраструктура како би сви грађани добили прикључак на воду. 

Весић је најавио и да се сутра отварају понуде на тендеру за изградњу цевовода дуж Ваљевског пута у Стублинама. Вредност овог пројекта је око милион евра. У септембру се очекује увођење извођача у посао. Реч је о 12,3 километра водоводне инфраструктуре, прецизирао је Весић. У Обреновцу ће се градити и фабрика за прераду отпадних вода јер је једна од пет планираних управо у овој општини. 

– Пројекат регенерације рени бунара доказ је како заједнички могу да раде Општина Обреновац, Град Београд и инвеститори и како заједно можемо да мењамо живот људи набоље. Оно што обећавамо грађанима, то и испуњавамо – рекао је Весић.

Петер Мулер је истакао да му је драго што постоји поверење Града у њега и његову компанију, са којом постоји сарадња већ дуже време.

– Ово је други пут да смо у Обреновцу. Први пројекат смо завршили 2017. године и надамо се да ће други пројекат бити успешан. Пројекат је веома важан за овај регион и очекујемо да ће посао бити добро урађен – навео је он.

Директор ЈКП „Водовод и канализација Обреновац” Бранко Матић рекао је да ће нови бунар овој општини омогућити довољно воде да свака кућа добије водоводни прикључак.

– Када смо схватили да нам 300 литара у секунди неће бити довољно јер општина расте, са готовим пројектом смо се обратили Граду Београду и Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Добили смо бунар који је сигурност за водоснабдевање Обреновца у наредним годинама – истакао је Матић.

Припремљено је још много пројеката, навео је Матић, и рекао да његове колеге и даље вредно раде. Он је изразио наду да ће са Градом Београдом, као и до сада, и убудуће успешно сарађивати.