четвртак, 13. август 2020.

Секретаријат за инспекцијске послове поступао у више од 6.100 предмета ове године

Секретаријат за инспекцијске послове Града Београда поступао је од почетка године у више од 6.100 предмета, изјавила је градска секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић за Танјуг. 

– Донето је више од 300 решења са налогом различитих мера, више од 130 кривичних и других казнених пријава, а затворено је више од 160 градилишта – рекла је Соња Божовић.

Према њеним речима, због проглашења епидемије, за време ванредног стања рушења су била одложена и обустављана док су, одмах након окончања ванредних мера, настављана.

– Сада се она сукцесивно спроводе. До сада, у овом периоду смо срушили два нелегална објекта површине више од 1.000 квадрата. Управо је у току извршење једног грађевинског решења у Лозничкој улици на Врачару – навела је Соња Божовић

Градска секретарка за инспекцијске послове навела је да је у наведеном случају инвеститор одступио од задате грађевинске дозволе, као и да је општинска инспекција, чија је то тада била надлежност, обуставила радове.

– Остао је огроман ископ који је пуњен водом и представља велику опасност за грађане, највише за децу, а могући је извор заразе – истакла је Соња Божовић и додала да ће ископ бити саниран, што ће бити и трајно решење. 

Секретаријат за инспекцијске послове се приликом израде плана и програма рушења првенствено руководи заштитом јавног интереса и безбедности грађана, навела је Божовићева и додала да ће за двадесетак дана доћи до новог уклањања нелегалних објеката на сењачкој пијаци.

– Kао грађевинска инспекција дајемо пуни допринос уређењу нашег града. Када је у питању број нелегалних објеката који су срушени, грађевинска инспекција не води евиденцију по општинама – нагласила је секретарка. 

Она је додала да је захваљујући сагласности Владе Србије, која је препознала напоре и потребе за пријемом нових људи, добијена сагласност за запошљавање нових људи и да је један део конкурса већ спроведен.

– У току је пријем, а на јесен очекујемо и други део конкурса. Искористила бих прилику да позовем младе који су завршили Грађевински и Архитектонски факултет да се пријаве и придруже Секретаријату за инспекцијске послове – закључила је Соња Божовић.