среда, 16. септембар 2020.

Велики пројекти у Београду приводе се крају

Плато Раше Попова, на простору између Градске управе и стамбене зграде у Улици 27. марта, у завршној је фази, тако да ће за око три седмице бити завршен, рекао је главни урбаниста Марко Стојчић гостујући на Студију Б.

– Скулптура овог књижевника чека да буде постављена. Архитектонско, дизајнерско решење платоа је другачије него што смо навикли. Поставили смо много травнатих површина на бетонску плочу, јер је испод гаража Градске управе, а имамо и много стабала у жардињерама. Цео тај бетонски застор биће обојен у пикселе који треба да формирају слику. Биће постављене и паметне клупе, као и нова савремена расвета. Већ видимо да се станари радују као и ми који смо се тиме бавили – појаснио је Стојчић.

Говорећи о радовима у Душановој улици, Стојчић је истакао да је на том градилишту било неколико пропуста у пројекту, као и много неусаглашености подземних инсталација са катастром подземних инсталација, званичним документом на основу кога је израђен пројекат.

– Није кривица ни Града Београда нити Секретаријата за инвестиције, који то спроводи. Како се откопавала која фаза, тако су се појављивали нови проблеми који су узроковали неке друге ствари. Метар по метар смо откривали нешто што нисмо знали да ту постоји. Коначно смо успели целу ствар да савладамо. Имамо још око два месеца да то приведемо крају, можда и који дан више како би и тротоари били завршени. Први аутобус туда неће моћи да прође пре прве половине новембра, а након неколико дана коначно ће проћи и трамвај целом трасом, као и некада, са новим шинама и новом инфраструктуром, тако да ћемо тада имати завршен цео потез од Тадеуша Кошћушка до Рузвелтове улице – истакао је Стојчић.

Он је захвалио грађанима који ту живе на разумевању, који виде да није у питању нечињење, већ да се ради о реалним проблемима. 

Говорећи о радовима на постављању споменика Стефану Немањи, Стојчић је истакао да су били одложени зато што конвој са деловима споменика није могао да крене из Русије, када је било предвиђено, због епидемије вируса корона. 

– Руска екипа је овде већ више недеља. Њихова прва процена је била да ће то трајати 60 дана од почетка радова, али с обзором на величину скулптуре, ипак су проценили да је потребно 90 дана, што значи да имамо још око два месеца да комплетирамо и скулптуру Стефана Немање – рекао је Стојчић.

Када је реч о радовима на Савском тргу, он је појаснио да је инфраструктура испод трга потпуно промењена, односно да је изграђена нова.

– Реч је о највећој црпној страници у Србији, једном озбиљном и савременом инфраструктурном објекту прилагођеном будућим линијама метроа које ће туда пролазити. Наиме, иза станичне зграде биће метро станице за прву и другу линију и тада неће бити поновног раскопавања. И зграда Поште ће бити реконструисана, а дефинитивна је одлука да ће објекат бити враћен у првобитно стање – појаснио је Стојчић.

Главни архитекта је истакао да је Савски кеј скоро потпуно завршен и да су остале још неке ситнице да се доврше. Такође је најавио и да ће у наредних недељу до две све бити комплетирано. 

Када је реч о Палмотићевој и Страхињића бана, Стојчић је прецизирао да ове улице неће бити претворене у пешачке зоне. 

– То је немогуће јер је тамо велики број стамбених објеката, али ћемо зато смањити ширину коловоза. Сада имамо две саобраћајне траке које се користе за једносмерни саобраћај. Двострано паркирање биће могуће углавном у целој дужини, али ћемо и драстично проширити тротоаре, тако да ће пешаци коначно моћи несметано да се крећу том улицом. Покушаћемо у Улици Страхињића бана да провучемо бициклистичку стазу како бисмо повезали Калемегдан и Скадарлију – прецизирао је Марко Стојчић.