среда, 16. септембар 2020.

Почињу овогодишњи „Дани европске баштине”

Градски секретар за привреду Милинко Величковић рекао је да је изложбом „Време и наслеђе – Сатови на фасадама београдске архитектуре” Завода за заштиту споменика културе града Београда најављен почетак „Дана европске баштине” ове године у нашем граду. Веома је важан континуитет манифестације „Дани европске баштине”, која се у Београду редовно одржава од 2002. године током друге половине септембра и прве половине октобра. „Дани европске баштине” су део велике европске манифестације Савета Европе и Европске комисије, којом се по истим принципима и са истим симболима представља наше наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура и традиције.

– Сваке године са другом темом, манифестација је у Београду постала својеврстан празник културе и туризма – навео је Величковић, који је и председник Организационог одбора.

Према одлуци Министарства културе и информисања, које координира програме у Републици Србији, овогодишња тема у нашој земљи иста је као и у Европи: „Наслеђе и образовање – знање за будућност”. Министарство је програм у организацији Центра за културу у Гроцкој и Смиљане Попов, аутора серијала „Београд за почетнике”, подржало и као централно догађање „Дана европске баштине” у Србији. Прва е-трибина о Винчанској култури је већ данас у 18 часова.

– „Дани европске баштине” у Београду обележавају се у организацији Града Београда, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма, Организационог одбора образованог решењем градоначелника, као и око стотину непосредних организатора програма. У сарадњи са секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, припремљен је велики број програма у свакој од тих области и у условима пандемије ковида-19, уз поштовање прописаних мера надлежних органа и поштовање препорука о заштити од инфекције.

Припремљени су и бројни садржаји доступни публици у дигиталној форми: виртуелне туре, изложбе и каталози у електронској форми, филмови, видео-материјали, ТВ емисије, снимљене представе и слично, прецизирао је Величковић.

Kао и свих претходних година, бројни програми промоције наслеђа реализују се на читавој територији града. Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине Вождовац, Врачар, Младеновац, Сурчин и друге, музеји, центри за културу, удружења, припремили су разноврсне програме: изложбе, презентације, разгледања са водичима, предавања, представе, радионице, квизове знања, такмичења, видео-пројекције, дечје програме, пројекције филмова и друго. Бројним и разноврсним програмима обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембар, посвећен ове године важности дигиталних технологија у туризму. Удружење туристичких водича је припремило велики број тематских тура разгледања.

С обзиром на то да је посебно важно упознавање деце и младих са значајем наслеђа и могућностима презентације, посебно коришћењем савремене технологије, приређен је велики број дечјих програма.

– Учење о прошлости веома је драгоцено знање и за будућност. Требало би свакако да примери добре праксе буду подстицај свима да брину o свoм, a сaмим тим нaшeм, зajeдничкoм материјалном и нематеријалном нaслeђу. Сви организатори су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом. Као и претходних година, највећи број програма организован је у области културе и туризма. У Београду је концентрисано драгоцено културно и споменичко наслеђе од значаја за читав регион, али и више од 45 заштићених природних добара која су и овом приликом обухваћена бројним програмима – додао је Величковић.

Он је истакао да манифестација доприноси обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације. Захвалио је свима који су и у овим условима припремили програме, позвао све да буду одговорни, посетиоце да уживају у програмима и медије да забележе и поделе информацију, знање и причу о богатом и разноликом материјалном и нематеријалном наслеђу.

Као и сваке године, информације и ажуриран програм биће доступни у електронској верзији на интернет страници Града Београда и Туристичке организације Београда, као и непосредних организатора програма. Важно је да се посете и сви програми реализују уз поштовање прописаних мера надлежних органа и поштовање препорука о заштити од инфекције.