субота, 19. септембар 2020.

Весић: „Београд на води” је пројекат који је покренуо развој нашег града

„Београд на води” је највећи грађевински пројекат у Европи какав би пожелела свака европска престоница, рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда, гостујући у јутарњем програму РТВ Пинк и додао да је то пројекат који је покренуо развој Београда. 

– У овом тренутку на изградњи Београда на води ради 2.800 радника. Завршена је изградња 768 станова, а тренутно се гради 2.484 стана, 269 хотелских соба и тржни центар површине 300 хиљада квадрата. Зато је Београд на води највеће градилиште у Европи – рекао је Весић. 

Он је додао да ће шопинг мол, највећи на Балкану, бити отворен за око месец дана, док ће „Кула Београд” и зграда „Магнолија” са 110 станова – будућа највиша зграда на Балкану у којој ће бити хотел „Сент Риџис”, бити завршене на јесен следеће године.  

– У октобру ове године почиње реконструкција хотела „Бристол”. У току је тендер за избор извођача за изградњу „Дабл ју” хотела која почиње 2021. године – открио је заменик градоначелника Београда.

Весић је рекао да је на простору Београда на води изграђено неколико јавних простора. 

– Инвеститор Београда на води уредио је Сава променаду, реконструисао Херцеговачку улицу, изградио Булевар Вудроа Вилсона и Улицу Николаја Кравцова, као и централни парк површине 27 хиљада метара квадратних на којима се налазе дечја игралишта, спортски терени, пикник зоне и амфитеатар. У току је обнова Савског трга површине 30 хиљада метара квадратних, од чега две трећине чини пешачка зона испод које се тренутно гради велика канализациона црпна станица. На тргу ће бити постављен споменик Стефану Немањи – рекао је Горан Весић.

Он је нагласио да је пројекат „Београд на води” посредно покренуо изградњу неколико инфраструктурних пројеката који су били у плану скоро пола века. 

 – Главна железничка станица је пресељена на Прокоп, који се коначно завршава, а почет је пре пола века. Измештена је железничка пруга из центра града, што Београд планира од марта 1971. године. У току је изградња и нове аутобуске станице у Блоку 42, тако да ће већ до краја године део аутобуског саобраћаја полазити са нове станице, а сав саобраћај наредне године – поручио је Весић.