недеља, 20. септембар 2020.

Промовисана нова пешачка стаза „Сакинац” на Авали

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић присуствовала је данас промоцији нове пешачке стазе „Сакинац” на Авали, једној од акција у оквиру Европске недеље мобилности „Мобилност без загађења за све” која се одржава од 16. до 22. септембра.

Секретарка Ивана Вилотијевић је нагласила да овај секретаријат много ради на промоцији здравог начина живота, боравка у природи, шетњи у шуми, као и истицању значаја оваквог начина живота на здравље људи. 

– На само 20 километара од центра града имамо излетиште и заштићено подручје Авала, које пружа својим грађанима исконску природу, чист ваздух и све видове рекреације, почев од трчања, шетње, планинарења, спортских активности, па све до обиласка историјских знаменитости. Након шетње стазом „Сакинац”, деца из Савеза извиђеача Србије имала су прилику да обиђу споменик Незнаном јунаку и да се попну на Авалки торањ – навела је она.

Стаза је израђена од ломљеног камена, струганичког камена, постављена је сигнализација за особе са инвалидитетом, са акцентом на слепа и слабовида лица. Пре израде нове стазе уклоњена је стара и оштећена асфалтна подлога. Уређен је и један крак стазе према торњу и други крак ка цркви. На врху Авале, где се завршава стаза, урађено је и велико ложиште за потребе излетника. Висинска разлика која се стазом савладава је 125 метара, а укупна дужина стазе је 1.300 метара. Стаза „Сакинац” спаја извор Сакинац са Митровићевим домом, а време преласка стазе је 30 минута. 

Радови на санацији стазе финансирани су од стране Града Београда, Секретаријата за заштиту животне средине. ЈП „Србијашуме” – ШГ „Београд”, као управљач предела изузетних одлика „Авала”, извео је радове на санацији пешачке стазе која спаја извор Сакинац, у подножју Авале, са врхом Авале.

Данашњој шетњи је присуствовало више од стотину деце Савеза извиђача Србије, као и представници ЈП „Србијашуме”.