понедељак, 21. септембар 2020.

Вртиће је могуће сачувати од короне само уз сарадњу родитеља

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак апеловао је данас на све родитеље који децу доводе у вртиће на максималну одговорност у понашању како би се ризик од ширења вируса корона у вртићима минимизирао.

Он је реаговао након догађаја у вртићу „Облачак” на Звездари, где је отац са повишеном температуром и тегобама неколико дана доводио дете у вртић, након чега му је током викенда и потврђено присуство вируса.

– Дете нема никакве симптоме, али чим је у кући неко добио симптоме, родитељи су морали одмах да повуку дете из вртића. Такво понашање је неприхватљиво и неодговорно – рекао је Гак.

Он је објаснио да се породица 13. септембра вратила из Црне Горе са одмора, отац је већ 14. септембра имао повишену температуру и малаксалост, али су дете све до 18. септембра оба родитеља наизменично доводила у колектив.

Према речима Гака, просторије вртића су дезинфиковане, ниједно дете нема симптоме, али је овај пример показатељ да се без одговорности свих није могуће изборити са епидемијом.

– Запослени у вртићима од почетка епидемије дају све од себе, показали су велику професионалност, раде под заштитном опремом и успели смо у томе да ниједан случај појаве вируса не измакне контроли. Да тако и остане, сарадња родитеља је заиста неопходна – закључио је Гак.