петак, 25. септембар 2020.

Програми на Београдској тврђави поводом Светског дана туризма

У оквиру манифестације „Дани европске баштине”, а поводом Светског дана туризма, у недељу, 27. септембра, посетиоци Београдске тврђаве моћи ће бесплатно да посете четири објекта, упознају се са старим мапама Београда, Европе и света, и опробају се у дидактичким играма на Калемегдану.

Римски бунар, Кула Небојша, Војни бункер и Велики барутни магацин биће отворени за бесплатне посете од 11 до 19 часова.

У Стамбол капији, посетиоци могу да „отпутују у средњи век” кроз призму старих мапа – ремек-дела географске историје. Мапе Београда, Европе и света биће изложене у формату мапа у листу, урамљених минијатура и великих осликаних мапа у уникатним ручно рађеним рамовима. У Стамбол капији биће изложене и макете једрењака из тог периода. Мапе и једрењаци могу се погледати од 11 до 19 часова.

У сарадњи Јавног предузећа „Београдска тврђава” и Музеја илузија, код фонтане „Рибар” на Калемегдану, од 16 до 20 часова биће организован турнир у дидактичким играма. Такмичари ће бити у прилици да се опробају у једном од најизазовнијих концепата логичких игрица, те ће моћи да се забаве али и да тестирају своје стрпљење, концентрацију и такмичарски дух.