уторак, 29. септембар 2020.

Радојичић: Кардиоваскуларне болести се могу спречити

У Београду годишње три хиљаде људи доживи инфаркт срца, а хиљаду људи умре од болести срца, рекао је јутрос градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва поводом данашњег Светског дана срца.

Он је истакао да се овај дан обележава у целом свету како би се скренула пажња на то да се кардиоваскуларне болести могу предупредити.

– Физичком активношћу и здравом исхраном може се смањити учесталост ових обољења. Синоћ смо имали преформанс испред Старог двора, где је у 3Д формату приказан рад срца и оно што може да спречи болести срца. Здравствени систем је показао да се може борити и са вирусом корона и са другим болестима. Без обзира на тренутну тешку ситуацију, не треба заборавити остале болести. Од кардиоваскуларних болести годишње умре 52 хиљаде људи, а 20 хиљада од малигних болести – рекао је Радојичић и додао да је циљ да се људима скрене пажња на значај превентивних мера.

Он је истакао да је јуче на Републичком кризном штабу констатовано да Србија и Београд имају одличне резултате.

– Не треба да се опустимо и постанемо жртве наших сјајних резултата. Људи треба да знају да су својим одговорним понашањем успели да постигну овакве резултате. Главна одлука је да ће ресторани у затвореном простору радити до 23 сата, али ће се ситуација пратити, а у случају да се стање погорша, радно време вратиће се на 21 сат. Такође, водимо рачуна и о буци, те ће објекти брзе хране у стамбеним зградама радити до поноћи радним данима, а до један сат после поноћи викендом – закључио је градоначелник.