среда, 28. октобар 2020.

Озбиљност извођача и брзина приоритети приликом обнове школа

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и директор Земунске гимназије Милош Бјелановић ненајављено су обишли радове на комплетној реконструкцији ове образовне установе који су почели у априлу.

– Нажалост, нисам задовољан брзином извођења радова. Толерантан сам за све проблеме који прате свако градилиште и који су очекивани, али нема оправдања за мали број радника на терену нити за недостатак свести да, када се обнављају школе, приоритети су озбиљност извођача и брзина извођења радова, јер деца за то време морају да буду измештена у друге школе – рекао је Гак.

Он је додао да је огроман број градилишта у школама охрабрио грађевинске компаније да се боре за послове, што је добро, и уедно им поручио да ће посла бити само за оне који раде професионално и поштују рокове, јер деца не смеју да чекају.

Гак је разговарао са представницима извођача радова и надзора и упозорио их на рокове који морају да се поштују.

– У супротном, увек постоји раскид уговора. Међутим, никоме то није у интересу, јер је најважније да се посао добро, квалитетно и брзо заврши – истакао је Гак.

Он је подсетио да је уговором предвиђен рок за завршетак радова од 300 календарских дана, односно да је планирано да се деца од другог полугодишта врате у своју школу.

Ради се комплетна реконструкција ентеријера и екстеријера у вредности нешто већој од 370 милиона динара.

Радове финансира Канцеларија за јавна улагања. Док трају радови, 1.300 ђака Земунске гимназије измештено је у школе „Петар Кочић”, „Сутјеска”, „Надежда Петровић” и „Марко Орешковић”. Комплетна школа је под заштитом Завода за заштиту споменика културе и све се ради под конзерваторским надзором.