недеља, 24. јануар 2021.

Весић посетио пункт за вакцинацију у Обреновцу

Заменик градоначелника Горан Весић посетио је данас Дом здравља у Обреновцу где се, као и на територији свих градских општина, врши имунизација грађана.

Он је подсетио да се вакцинација спроводи на територији свих 17 градских општина и, осим централних пунктова на Београдском сајму, она се спроводи и у домовима здравља у свим општинама. 

– Овде је од почетка масовне вакцинације, од уторка до сада, вакцинисано 1.350 људи и то јесте велики број. Ја сам захвалан свим лекарима и сестрама Дома здравља Обреновац који, поред других обавеза које имају, успевају да изврше овај посао масовне имунизације – истакао је Весић.

Он је подсетио да су на територији свих градских општина организовани кол центри и да се један од њих налази у Обреновцу. До сада је, како је рекао, преко кол центара у Београду контактирано око 40.000 грађана, а од тог броја 12.000 је уз њихову сагласност пријављено на вакцинацију, док је више од хиљаду превезено до места вакцинације.

– Ти људи се вероватно не би пријавили јер су очекивали да то неко други уради уместо њих, или да их позове неко из дома здравља или нису знали како да приступе апликацији. Наш циљ је да контактирамо свих 350.000 грађана старијих од 65 година који живе на територији Београда и да им помогнемо да се вакцинишу. То је посебно важно за општине које су веома распрострањене као што је Обреновац, јер овде постоје села која су удаљена и по десетак километара од места вакцинације. Не сме да се догоди да неко остане без вакцине зато што није имао превоз и зато што није знао како да се пријави за имунизацију – истакао је Весић.

Он је навео да је тренутно за имунизацију пријављено око 250.000 Београђана те да је захваљујући Влади Србије и председнику Александру Вучићу обезбеђен довољан број вакцина. 

– Ми ћемо данас постати друга земља у Европи по броју вакцинисаних грађана и на тај начин показати колико смо организованији од неких других земаља. Вакцина против ковида, поред здравствене заштите, постала је и средство економске борбе и политичког утицаја у међународним односима. Показали смо да имамо снажан међународни утицај, а што пре завршимо вакцинацију, пре ћемо се вратити нормалном животу – истакао је Весић.

Он је подсетио да се данас у Србији ради до 20 часова, што није случај у Паризу, Лондону или Бечу и да тиме доказујемо да смо се боље организовали и да ћемо боље изаћи из ове кризе. 

– Ово није обична борба. После завршетка пандемије, у свету ће бити потпуно други односи. Наиме, земље које су се боље снашле и које имају снажно вођство као ми после ове кризе биће у много бољој позицији него пре кризе – истакао је Весић.

Он је најавио да вакцинација запослених у Градској и општинским управама почиње сутра, а вакцинишу се и радници јавних комуналних предузећа, јер је веома важно да се заштите они који су у додиру са грађанима и раде веома осетљиве послове. Како је рекао, важно је да се заштите старији суграђани, али и они који обезбеђују да држава нормално и ефикасно ради.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић изјавио је да у тој општини живи 75.000 становника, те да је 12.000 људи имало симтоме ковида од када траје ковид криза.

 – Од тога је 1.000 људи завршило у болници са најтежим облицима, нажалост, неки су и преминули. Они који су преживели и даље имају проблеме и тешко се враћају нормалном животу – навео је Чучковић. 

Према његовим речима, у Обреновцу је за три дана вакцинисано више од 1.300 људи. То значи, додао је, да за три дана побеђујемо досадашњу патњу од 300 дана. 

– Захваљући Граду Београду и Горану Весићу, на време се кренуло у организацију овог посла. Тада смо се питали хоће ли бити вакцина и хоћемо ли моћи све да организујемо, али неки људи су гледали испред и схватили да на овај начин штитимо и здравље становништва али и економију Београда и Србије, чувамо радна места и светлу будућност за нашу децу – закључио је Чучковић и позвао грађане да се што пре пријаве за вакцинацију.

Вршилац дужности директора Дома здравља Обреновац Обрад Исаиловић је рекао да је за све грађане који су примили прву дозу обезбеђена ревакцинација, те да су они добили папир са тачним датумом када треба да дођу на ревакцинацију. 

– Од сутра се вакцинација врши од 7 до 20 часова, док ковид амбуланте раде од 9 до 17 часова. До сада смо успевали да дневно вакцинишемо око 300 грађана, а надам се да ће од сутра тај број бити и већи. Позивам грађане да дођу на вакцинацију, без обзира на то да ли су добили позив од кол центра, јер нико неће бити враћен – рекао је Исаиловић.