понедељак, 25. јануар 2021.

Радојичић: Од сутра двадесетчетворочасовно грејање станова

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је да ће у Београду поново бити уведено двадесетчетворочасовно грејање, највероватније од сутра увече.

– Уколико је температура у 18 сати 1 степен или нижа, а у 22 сата нула или испод нуле, а такви временски услови прогнозирани су за сутра увече, грејање београдских станова биће двадесетчетворочасовно наредних неколико дана – рекао је градоначелник приликом обиласка топлане „Вождовац”.

Радојичић је рекао да се раде конкретне ствари када је у питању животна средина, као и да се рационално производи и троши енергија.

– Когенерација значи да се истовремено производи електрична и топлотна енергија, која у зимском периоду греје станове и обезбеђује топлу воду 24 сата, и зими и лети. Укупна уштеда је око 40 одсто. Значајно је нагласити да је ово добар вид сарадње „Београдских топлана” и „Електропривреде Србије”. На тај начин успоставља се добра комуникација, сарадња и уштеда, а уједно се доприноси очувању животне средине. Ова топлана ради на гас, што је у еколошком смислу боље и прихватљивије – појаснио је Радојичић.

Према његовим речима, око 12.000 домаћинстава на овај начин добија топлу воду и греје станове. 

– Овај пројекат, чија је укупна вредност 6,5 милиона евра, ради се од 2017. године заједно са Немачком развојном банком (KfW). Почео је да функционише крајем прошле године и одличан је пример како треба да се брине о животној средини и рациoнално понаша са енергијом коју производимо на еколошки начин. На овај начин омогућујемо бољи и комфорнији квалитет живота наших суграђана – закључио је градоначелник Радојичић.