среда, 24. фебруар 2021.

Ухапшен инвеститор због непоштовања забране радова

Секретаријат за инспекцијске послове je саопштио да је у преподневним часовима полиција лишила слободе инвеститора радова на изградњи пословно-стамбеног објекта у Сазоновој улици бр. 21 и одредила му задржавање од 48 часова због непоштовања решења грађевинске инспекције. Како је прецизирано у саопштењу, грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове врши инспекцијски надзор над извођењем радова на наведеном обејкту. Инвеститор радова поседује Решење о грађевинској дозволи издато од Одељења за грађевинске и комуналне послове Управе ГО Врачар којим се одобрава изградња једнострано узиданог стамбено-пословног објекта, као и Потврду о пријави радова издату од истог органа.

Инспекцијском контролом извршеном 28. новембра прошле године, грађевински инспектор је утврдио да на објекту у изградњи постоје одступања од пројектне документације, која је саставни део грађевинске дозволе. Решењем грађевинског инспектора наложена је обустава радова и инвеститору је дат рок од 30 дана за измену грађевинске дозволе. 

Теренском инспекцијском контролом, која је спроведена 4. јануара ове године, утврђено је да су на спорном градилишту настављени радови и након доношења решења о обустави, као и да је започета изградња четвртог спрата. Будући да ови радови нису одобрени грађевинском дозволом нити техничком документацијом, која је њен саставни део, градилиште је затворено. О истом је обавештена надлежна полицијска станица, у складу са одредбама Закона о планирању и изградњи. Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове је истога дана Првом основном јавном тужилаштву поднела кривичну пријаву против инвеститора због кривичног дела грађења без грађевинске дозволе.

Приликом инспекцијске контроле, 2. фебруара ове године утврђено је да су радови на градилишту настављени и поред свих ранијих инспекцијских забрана, као и да то да су уклоњене ознаке затвореног градилишта, које су поново постављене. Из тог разлога је Првом основном јавном тужилаштву поднета допуна кривичне пријаве против инвеститора због кривичног дела грађења без грађевинске дозволе и повреде службеног печата и знака. 

Поступак пред овим органом се и даље води. У току је доношење решења за уклањање свих радова изведених супротно техничкој документацији, која је саставни део грађевинске дозволе. 

Секретаријат за инспекцијске послове апелује на грађане да изводе радове искључиво у складу са издатим грађевинским дозволама, јер ће се свако одступање од овог правила санкционисати.