четвртак, 25. фебруар 2021.

Градоначелник Радојичић разговарао са руководством Општине Сурчин

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Општину Сурчин и са њеним руководством разговарао о будућим плановима и пројектима.

Он је изјавио да је састанак започео разговором о томе шта је све урађено у претходном периоду и том приликом истакао да ова општина заиста има чиме да се похвали. 

– У претходном периоду је урађено 47 километара канализације, 115 километара путева и 50 километара тротоара је сређено, урађене су две предшколске установе, шест школа је реновирано и очишћен је 21 километар канала разних водотокова. Једна млада и перспективна општина је домаћинским приступом одрадила велики посао и то се позитивно одражава на квалитет живота њених грађана – рекао је Радојичић.

Он је посебно нагласио да овакав тип састанака са представницима општина има за циљ да проблеме које имамо покушамо да решимо заједно, тако што „ћемо ми из Града и градских секретаријата доћи у општине, сви заједно сести и покушати да нађемо решење или убрзамо неку од процедура”.  

– На састанку смо разговарали о десетак тема које су врло актуелне. Руководство Сурчина има пуно идеја како да се унапреди живот становника ове општине. Једна од тема је реализација пројекта изградње пијаце а било је речи и о приступним саобраћајницама. Изузетно је важна и фискултурна сала у Добановцима. Опредељена су средства у износу од 225 милиона да се у наредном периоду крене са реализацијом тог пројекта. Поред тога, разговарали смо о канализацији и водоснабдевању, тако да је један од следећих планова и изградња 5,6 километара канализације. Са реализацијом овог пројекта почињемо до краја ове године. Важно је и питање водоснабдевања за становнике насеља Радифар. С тим у вези припрема се пројектна документација за реализацију тог пројекта у оквиру путне саобраћајнице у том делу општине – навео је Радојичић.

Градоначелник је додао да је у Београду актуелно питање депонија, па је на овом састанку било речи и о томе. 

– Ова општина сваке године евакуише око две хиљаде кубних метара отпада, али имајући у виду чињеницу да има неодговорних грађана, овај проблем је стално присутан. Зато је важно да се промени казнена политика, како таквим појединцима не би пало напамет да то и даље раде – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, путне саобраћајнице су такође важне а посебно план како да се среде Виноградска и Војвођанска улица.  

– Сремска газела 1 и 2 су саобраћајнице које повезују Сурчин и Обреновац и у том сегменту су дефинисани следећи значајни кораци. Изузетно је важна та конекција у Јакову са ауто-путем Милош Велики, јер ће омогућити да се отвори скоро 800 хектара земљишта са обезбеђеном инфраструктуром које ће постати индустријска зона. Ово је један од начина како да привучемо стране компаније да дођу у Београд и Сурчин – истакао је Радојичић.

Он је изјавио да се ова општина брине и о свакодневном животу суграђана и додао да ће два трга у вредности од 58 милиона бити урађена у следећем периоду.

– Како грађани не би ишли пешке, продужићемо и линију 602 скоро два километра – нагласио је Радојичић.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша изразио је задовољство посетом градоначелника и његовог тима, нагласивши да је сигуран да ће многи пројекти ове општине добити нови замах.

– То су свакако пројекти у вези са изградњом нове пијаце, фискултурне сале у Добановцима и други. Садашња пијаца не задовољава потребне услове, тако да ћемо изградњом нове добити све услове за модерну пијацу. У наредном периоду радиће се и цео комплекс око садашњег „Лидла”, који ће изменити изглед Сурчина. Поред дома здравља, у плану су и нове зграде Општине, Полиције, Центра за социјални рад, Катастра. Када све то буде завршено, имаћемо прави центар и модерну општину, јер су те службе сада разасуте. Сурчин има један од највећих потенцијала и сигуран сам да ће у будућности бити једна од најбољих општина у Београду – рекао је Стеван Шуша.