петак, 26. фебруар 2021.

Радојичић: Настављамо да радимо на заштити животне средине и побољшању квалитета ваздуха у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас у Старом двору са сталном координаторком Уједињених нација Френсис Џејкоб, представницом Програма за развој Уједињених нација Франсин Пикап, као и директором Светске здравствене организације за Србију Маријаном Иванушом. Тема састанка било је унапређење заштите животне средине, унапређење квалитета ваздуха у Београду, као и изазови са којима се сусрећу локалне самоуправе на истеку прве године од почетка пандемије вируса корона у Србији.

Радојичић је рекао да су најзначајније теме о којима се разговарало здравље становника Београда и унапређење заштите животне средине у наредном периоду.

– Сложили смо се да је велики напредак направљен на пољу стратешког планирања побољшања квалитета ваздуха за наредних 10 година. Тренутно су на јавном увиду значајни планови, пре свега акциони планови које смо радили у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, а који се тичу енергије, климе и „зеленог града”. Велико је задовољство разговарати са стручњацима из Уједињених нација јер ће нам њихова искуства и сугестије бити од велике користи у периоду који је пред нама. Разговарали смо и о конкретним мерама за унапређење заштите животне средине – рекао је Радојичић.

Он је истакао да један од главних проблема, када су загађивачи ваздуха у питању, представљају индивидуална и градска ложишта.

– Посебно смо акцентовали проблем мобилности, који би у Београду такође морао да буде унапређен у наредној деценији, као што је и предвиђено акционим плановима. Директор Светске здравствене организације у Србији је са свог аспекта говорио о плановима и свему што би требало да Град Београд уради да би се достигао позитиван утицај на здравље становника нашег града. Договорили смо се да се чешће одржавају ови састанци, али и да се ради на малим пројектима који би могли да доведу до позитивних помака. Желимо да Београд буде један од најздравијих градова у овом делу Европе, као и да достигнемо ниво који је потребан како би наш град био „зелена престоница Европе” – оценио је Радојичић.

Радојичић је као најважније пројекте који се тичу мобилности апострофирао изградњу метроа, али и повећање броја бициклистичких стаза.

– Изградња метроа ће значајно унапредити мобилност у Београду, смањити број возила на улицама и тако позитивно утицати на квалитет ваздуха. Ове године Град Београд ће купити 10 електричних аутобуса, као и 100 аутобуса на гас. Такође, у наредних 10 година 300 милиона евра биће опредељено за побољшање енергетске ефикасности у стамбеним зградама, док ће 100 милиона евра бити уложено у садњу дрвећа и озелењавање града. Примера ради, око 40 милиона евра биће уложено у изградњу линијског парка и то су само неке од ствари које ће бити реализоване у наредних 10 година. Када су индивидуална ложишта у питању, морамо радити заједно са надлежним министарствима како бисмо мотивисали људе да пређу на еколошки прихватљивије видове грејања – рекао је Радојичић.

Стална координаторка Уједињених нација Френсис Џејкоб истакла је да је загађење ваздуха постало велики проблем, као и да је у Београду повећан индекс загађености током четири месеца годишње.

– Ниво загађења је опасан по здравље становника, али су идентификовани највећи проблеми, а то су грејање, енергетска ефикасност и саобраћај, док су за загађење ваздуха унутар зграда и пословних простора највећи кривци стари системи за грејање и дувански дим. Знамо колики је утицај загађења ваздуха на здравље, пре свега старијих, али и деце. Добра вест је да решење постоји – технолошко, финансијско, управљачко и друштвено. Друга добра вест је да Град Београд улаже велике напоре како би се ови проблеми решавали системски – рекла је Френсис Џејкоб.

Представница Програма за развој Уједињених нација Френсин Пикап је изразила задовољство сарадњом са Градом Београдом који, како је рекла, ради на решавању критичних проблема када је у питању загађење животне средине.

– Пребацивање на чистију врсту енергије, као и енергију из обновљивих извора, мора да буде један од приоритета. Понудили смо нашу подршку на том путу. Важно је да грађани буду свесни важности питања загађености ваздуха, климатских промена и „зеленијег града” – истакла је Френсин Пикап.

Говорећи о могућности увођења дигиталних сертификата, директор СЗО у Србији Маријан Ивануша оценио је да је став Светске здравствене организације да увођење пасоша за ковид вакцинацију у овом тренутку није пожељно.

– Знамо да вакцина на глобалном нивоу нема довољно, а увођење тих пасоша резултирало би великим неједнакостима. То би довело до ситуације да људи који желе да путују почну да „јуре” за вакцином, која је у овом тренутку потребнија старијим људима или хроничним болесницима – рекао је Ивануша.