петак, 16. април 2021.

Град Београд организовао вакцинацију глувих и наглувих особа

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је данас Дом здравља „Врачар” у којем почињe вакцинација глувих и наглувих особа. Она је нагласила да је Град Београд омогућио посебне термине за вакцинацију чланова удружења особа са инвалидитетом.

– Данас је организована прва вакцинација глувих и наглувих особа. Удружења су могла изабрати да ли ће се вакцинација обавити у домовима здравља или у њиховим просторијама. Ова вакцинација је организована захваљујући сарадњи са Општином Врачар, Домом здравља „Врачар” који је омогућио овај термин, али и тумачима знаковног језика. Данас се вакцинишу 24 особе које на располагању имају вакцине „спутњик в”, „синофарм” и „фајзер”. Ово није једини термин за вакцинацију, те ће и у току следеће недеље бити организовани термини како за Градску организацију глувих тако и за друга удружења – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да у Београду живи око четири хиљаде глувих и наглувих особа, док Градска организација глувих броји око хиљаду чланова. 

– Организовали смо ову вакцинацију како би се у потпуности изашло у сусрет свим особама са инвалидитетом. Пре свега, знамо да глуве и наглуве особе имају баријеру у комуникацији и зато је било важно да се вакцинација организује уз тумача за знаковни језик. На тај начин они могу да успоставе комуникацију с лекарима, али и да се информишу о вакцинама и процесу имунизације – рекла је Станисављевићева.

Директор Дома здравља „Врачар” Мирослав Дмитровић изјавио је да су се за сада пријавиле 24 глуве и наглуве особе, а вакцинација ће се спроводити од 9 до 11 часова. Задовољни смо одзивом свих грађана Врачара и чињеницом да вакцинација иде у добром смеру, оценио је он. 

Догађају је присуствовао и председник општине Врачар Милан Недељковић.