петак, 16. април 2021.

Радови у Тополској обустављени, биће настављени по обезбеђивању конзерваторског надзора

Завод за заштиту споменика културе Града Београда захваљује грађанима који указују на потенцијалне неправилности на објектима у заштићеним целинама, као и заменику градоначелника Горану Весићу на благовременој реакцији да се испитају наводи са терена по пријави грађана, саопштено је из ове установе.

Како се наводи, Заводу је достављена анонимна пријава да се на објекту у Тополској 19 у Београду изводе радови на рушењу делова објекта. У вези са пријавом, посебно имајући на уму ранија негативна искуства са рушењем објеката у оквиру заштићеног простора целине Крунски венац, представник Завода је у присуству грађевинског инспектора данас извршио увид у стање објекта и наведене радове. Том приликом утврђено је да се у предњем делу парцеле налазе делови срушеног оградног стуба. 

С обзиром на то да је Завод за заштиту споменика културе издао акт о условима за предузимање мера техничке заштите за реконструкцију, санацију и адаптацију стамбеног објекта на тој локацији, обавеза инвеститора је да се обрати Заводу за заштиту споменика културе и пријави почетак извођења радова, као и да обезбеди конзерваторски надзор, што до данас није урађено. Радови на предметном објекту су обустављени и биће настављени тек по обезбеђивању конзерваторског надзора овог завода, наводи се у саопштењу.

Начин на који је скренута пажњу на могућност оштећења вредног објекта у заштићеној целини представља добар пример синергије грађанске иницијативе и надлежних градских служби у очувању нашег културног наслеђа.

Једноспратна вила складних пропорција, саграђена у академском стилу 1927. године према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића, представља значајан сегмент који твори културно-историјске и архитектонско-урбанистичке вредности просторне целине Крунског венца. Улице Петроградска и Тополска представљају очувану окосницу концепта просторне целине засноване на мањим парцелама с репрезентативним стилским објектима већином с предбаштама, насталим од двадесетих година прошлог века, које творе градски амбијент вишег нивоа становања. За простор су карактеристични стамбени објекти типа виле и мање рентијерске зграде колективног становања које као сачувана целина представљају значајну фазу развоја урбанизма и стамбене архитектуре Београда од треће до почетка пете деценије 20. века. Целина и појединачни објекти поседују културно-историјску и архитектонску вредност као сведочанства урбанистичког, економског и социјалног развоја престонице у периоду између два светска рата. Вила у Тополској улици број 19 представља значајну честицу културно-историјских, архитектонско-урбанистичких и амбијенталних вредности Крунског венца и потребно ју је трајно сачувати. Категоризована је као објекат од посебних вредности. 

Објекат у Тополској 19 се налази у оквиру целине Крунски венац која ужива статус претходне заштите и у процедури је утврђивања за културно добро, наводи се у саопштењу.