петак, 16. април 2021.

Изложба „Поздрав из Београда – Београд на разгледницама” отворена на Тргу републике

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас на Тргу републике изложбу „Поздрав из Београда – Београд на разгледницама”, која је организована у оквиру манифестације „Дани Београда”. Догађају су присуствовали градски секретар за културу Иван Карл, директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић. 

Младеновић је истакао да изложба представља путовање кроз време које нас подсећа како је Београд изгледао пре више од једног века. 

– Разгледаница је била специфични облик обраћања, који је заживео у Београду када и у савременом свету. Београдске разгледнице су биле и остале нешто посебно. Београђани и гости наше престонице слали су их са пуно ентузијазма – подсетио је Младеновић. 

Упоређујући разгледнице са модерним технологијама, Младеновић је истакао да су оне много дуже путовале, биле ишчекиване, али су по доспећу чуване на посебним местима.

– Разгледнице више не заузимају тако важно место као у прошлости, али оваквим и сличним изложбам покушавамо да вратимо дух старих времена – истакао је Младеновић и позвао Београђане да посете изложбу на Тргу републике.
  
Секретар Карл је захвалио Историјском музеју Србије што чува историју нашег народа. 

– Музеј чува историју нашег града, док ми сви заједно градимо садашњост и будућност Београда, попут нове зграде Историјског музеја Србије на реконструисаном Савском тргу – истакао је Карл. 

Директорка Историјског музеја Србије прецизирала је да посетиоци на десет паноа могу да виде више од 50 разгледница које представљају мотиве српске престонице од 1896. до 1941. године.