субота, 12. јун 2021.

Градоначелник Београда са амбасадором Краљевине Холандије разговарао о значајним темама за Београд

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се у Старом двору са новоименованим амбасадором Краљевине Холандије Јоустом Реинћесом.

Амбасдор Реинћес и градоначелник Радојичић су током сусрета разговарали о темама које се тичу постојеће сарадње између холандских компанија и Града Београда, као и о могућностима за проширење те сарадње.

– Разговарали смо о неколико аспеката на којима бисмо ми, као Град Београд, и компаније из Холандије могли остварити сарадњу. У том смислу се посебно издвојила тема управљања отпадним водама. Како ме је амбасадор Реинћес обавестио, у Холандији постоји неколико великих компанија које се баве третирањем отпадних вода. Будући да Београд улаже велике напоре у овом погледу, али имајући у виду и то да се планира изградња нових постројења за прераду отпадних вода, ово смо препознали као поље на којем би се могла продубити сарадња – казао је градоначелник Радојичић.

Поред тога, било је речи и о концепту зеленог града, на којем се у Београду интензивно ради. Поред конкретних активности у том правцу, Град настоји да различитим видовима комуникације међу Београђанима подигне свест о значају еколошких питања, на чему је у протеклом периоду остварен значајан напредак.

– Радује нас што смо у могућности да с Београдом поделимо своја искуства и пренесемо добру праксу, нарочито у погледу урбане мобилности. Београд је град који има велики потенцијал за интензивније увођење „зелених” видова превоза, тачније, бицикала, а наорочито у деловима града који су уз реке – рекао је амбасадор Реинћес.

Амбасадор Краљевине Холандије такође је напоменуо да холандска авио-компанија КЛМ одскора, након више од 30 година паузе, поново има директан лет од Амстердама до Београда. Када се има у виду да директну линију између ова два града има и српски национални авио-превозник „Ер Србија”, може се очекивати да ће Београд посећивати више туриста из Холандије, а нарочито сада када пандмија вируса корона полако јењава. 

– Амбасадор и ја смо разменили доста добрих идеја које бисмо у неком предстојећем периоду могли и да конкретизујемо. Сваки савет, сугестија и искуство могу нам само помоћи да из перспективе локалних услова сагледамо какве су нам могућности и да видимо шта бисмо могли применити у нашем граду како бисмо унапредили квалитет живота Београђана – закључио је први човек престонице.