петак, 18. јун 2021.

Радојичић: Бројеви стабилни, лето „опуштеније”, али вакцинација и даље једино решење

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на каналу „Euronews” да ће лето пред нама сигурно проћи у опуштенијој атмосфери када је реч о пандемији вируса корона, али и нагласио да се сви морају придржавати мера које је прописао Кризни штаб како не би дошло до погоршања ситуације почетком јесени.  

Говорећи о организацији фестивала, музичких и других манифестација, градоначелник је истакао да ће ове године у Србији и Београду бити фестивала, као и да разуме потребу младих људи за што скоријим повратком у оквире нормалног живота. 

– Бројке које су у овом тренутку актуелне говоре о томе да ће лето сигурно бити боље него што је била читава година. Бројеви новозаражених на дневном нивоу довољан су доказ да је могуће организовати фестивале и друге манифестације, али под јасним условима које дефинише Кризни штаб. Наравно да млади људи желе дружење и контакт са својим вршњацима, с обзиром на то да су имали мање социјалних активности у претходном периоду. Ипак, сада ће имати шансу да се врате уобичајеним животним токовима. Са друге стране, организација оваквих догађаја важна је и за привреду, јер велики број људи финансијски зависи од тих послова, директно или индиректно. Морамо стално имати на уму да се приближава јесен и да у овом тренутку не можемо да кажемо каква ће ситуација бити за неколико месеци. Тренутно имамо јасну ситуацију са стабилним бројкама и то је Кризном штабу дало за право да донесе одлуке које се тичу попуштања мера – рекао је Радојичић. 

Он је додао да смо током пандемије научили да се сви евентуално ризични видови понашања рефлектују на број заражених око две недеље касније. 

– Не очекујем да доношење оваквих мера краткорочно може да утиче на евентуални пораст броја заражених, али морамо да будемо опрезни, да наставимо са процесом вакцинације и тестирања. Када су у питању спортски догађаји на отвореном, прописано је да на мечевима може да присуствује половина броја гледалаца у односу на капацитет објекта. У затвореном простору је дозвољено 30 одсто капацитета док је код других окупљања дозвољено до 500 људи – подсетио је градоначелник. 

Према његовим речима, две кључне ствари за младе који желе да посете неки фестивал биће потврда о вакцинацији или PCR тест. 

– Вакцинација младих још увек није „дала” задовољавајуће бројке и овом приликом их позивам да се вакцинишу. Мислим да је јако важно да стручњаци разговарају са младим и разјасне им све евентуалне нејасноће. Желимо да их мотивишемо да се вакцинишу. Вакцинација је могућа у 18 градских домова здравља. Ту су и мобилни пунктови, аутобус који је свакодневно у другом приградском насељу. На тај начин желимо да олакшамо процес вакцинације свима којима вакцинални пункт није у близини места становања. Лето које је пред нама ће сигурно представљати једну врсту одмора од свега што је пандемија донела у последњих 15 месеци. Вирус корона донео је нову реалност и тешко да ћемо икада моћи да се опустимо као што је случај био пре појаве овог вируса. Радујем се повратку у нормалне животне токове у Београду, а организацијом манифестација и фестивала желимо да покажемо какоа је могуће прилагодити се свакој ситуацији – истакао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је до сада у Београду 52 одсто становништва примило макар прву дозу вакцине, док је ревакцинисано више од 48 одсто људи.

– Надам се да ћемо током викенда достићи једну од толико жељених бројки, а то је 50 одсто ревакцинисаних. Уколико на број од 50 одсто додамо око 10 одсто оних који су стекли имунитет и прележали инфекцију вирусом корона, добијамо збирних 60 одсто. Када су у питању људи до 49 година, проценат вакцинисаних је испод 40 одсто и мислим да смо у периоду када је поново потребно мотивисати млађе људе и разговарати са њима. Разумљиво је да по уласку у безбеднији период долази до пада мотивације, али зато морамо да будемо ту, да скрећемо пажњу, разговарамо и аргументујемо, јер здравље мора да буде на првом месту – закључио је Радојичић.