субота, 19. јун 2021.

Весић уручио кључеве просторија Удружењу грађана „Animal rescue Serbia”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Удружење грађана „Animal rescue Serbia” и том приликом уручио кључеве просторија које ће ово удружење убудуће користити за своје потребе. Обиласку је присуствовала заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, председник општине Раковица Милош Симић и директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић. 

Весић је рекао да је данас велики дан за Београд, али и за заштиту животиња, јер је Удружење „Animal rescue Serbia” које се бави заштитом и спасавањем животиња добило свој дом захваљујући Граду Београду.

– Због тога сам веома срећан јер када је „Animal rescue Serbia” остао без просторија у згради БИГЗ-а, угостио сам њихове чланове и обећао им да ће Град Београд „стати иза њих”. Срећан сам такође јер Град има могућност да помогне оваквој организацији, будући да има Јавно комунално предузеће „Ветерина Београд”, као и своје стручњаке, али као и у сваком другом друштвеном сегменту, увек је потребно да прихватамо иницијативе различитих удружења грађана. Заједно чинимо један систем и допуњујемо једни друге – рекао је Весић.

Он је додао да ови људи раде диван посао који не може да буде компензован новцем. 

– Обезбедили смо за ово удружење простор површине 500 квадратних метара који ће задовољити њихове потребе. Они се не баве само спасавањем животиња већ и едукацијом и радом са младима, као и низом других активности. Могу да најавим да ће Град Београд убудуће подржавати њихове активности, а већ ове године имаће и финансијску подршку Града, која ће бити континуирана – рекао је Весић. 

Према његовим речима, током јесени ће заједно са „Ветерином Београд” и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, при којем се налази Управа за ветерину, као и другим организацијама попут „Animal rescue Serbia” покренути велику јавну расправу о одговорном власништву.

– Ту би требало да видимо шта је потребно да се учини са законским прописима како би се стимулисало одговорно власништво. Неодговорни власници морају трпети одређене консеквенце јер велика већина напуштених животиња потиче од неодговорних власника. Ти људи мисле да животињу могу тек тако да пусте на улицу и да нису одговорни за њен живот, а то свакако јесу. Надам се да ће ова наша сарадња најавити уређење читаве ове области – додао је Весић. 

Најавио је и завршетак радова на изградњи гробља кућних љубимаца, чија ће прва фаза бити готова већ у септембру. 

– То ће бити огроман цивилизацијски искорак у нашем граду и нашој земљи. Када је у питању заштита животиња, мислим да се крећемо крупним корацима. Задовољство ми је да Александру Гаврићу, председнику овог удружења, уручим кључеве просторија и надам се да ће овде дуго остати и спровести све што су планирали – закључио је Весић. 

Председник ARS-a Александар Гаврић је истакао да је данас велики дан за организацију на чијем је челу, јер, како је рекао, коначно имају свој простор. 

– Наш најважнији посао је едукација грађана и преношење знања и искустава која свакодневно добијамо. Надамо се да ће ово имати одјек у облику много боље ситуације на улицама и у друштву уопште. Имаћемо могућност да сместимо животиње које није могуће вратити на улицу – рекао је Гаврић.