петак, 17. септембар 2021.

Промоција бициклистичких стаза

Секретаријат за саобраћај организовао је данас у оквиру овогодишње кампање „Европске недеље мобилности” промоцију бициклистичких стаза у Булевару Вудроа Вилсона, саопштено је из овог Секретаријата.

Тема овогодишње кампање је „Одржива мобилност за здравији живот”, а слоган је „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!”.

Бициклистима су подељена светла за бицикл, мајице „безбедан бициклиста” и ретро-рефлектујуће тракице.

Циљ кампање је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да својим грађанима понуде одрживе и здравије начине кретања, као што су пешачење и бициклизам.

Секретаријат за саобраћај спроводи активности на проширењу мреже бициклистичке инфраструктуре. Град Београд тренутно има 103 километра урађене бициклистичке инфраструктуре, а у наредних десет година планирана је изградња 504,8 километара бициклистичке инфраструктуре.

Тренутно је у фази изградње бициклистичка стаза у Радничкој улици на деоници од „Ада мола” до петље Моста на Ади. Поред изградње стазе од око 500 метара, предвиђа се и уређење пешачких површина у овој зони, као и побољшање приступачности (утапање ивичњака и просецање острва) ради лакшег кретања особа са инвалидитетом, родитеља са децом у колицима, као и свих облика микромобилности.

У циљу стварања погоднијег окружења за бицикле, постављене су четири рампе за гурање бицикала на степеништу Бранковог моста, како би се олакшало повезивање Савамале и Бранковог моста.

Из овог Секретаријата апелују на суграђане да промене своје навике, почну са пешачењем и коришћењем бицикла за свакодневно кретање, а не само за рекреацију. То је битно првенствено због нас самих јер је бицикл, поред пешачења, једини вид кретања који позитивно утиче на наше здравље. Светска истраживања показују да радници који бициклом долазе на посао у просеку имају пет дана боловања мање од осталих запослених.

Бицикл утиче позитивно на очување животне средине и скоро да не емитује буку. Такође, бицикл је изузетно ефикасан, најбржи је вид превоза у граду на растојањима до пет километара.

Посебна предност коришћења бицикла изражена је у ово време опасности од пандемије, јер бициклирање омогућава боље социјално дистанцирање у саобраћају.