недеља, 19. септембар 2021.

Радојичић: УН, ЕУ и Београд на истом задатку – „зелена хијерархија” за здравију будућност

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је данас поводом кампање „Европска недеља мобилности”, која се одржава од 16. до 22. септембра, обележио почетак „Пешачке недеље”. Грађани ће током „Пешачке недеље” имати прилику да учествују у еколошким радионицама и да посете штандове који промовишу бициклизам, безбедност у саобраћају и урбану мобилност. 

Догађају су присуствовали и представница програма Уједињених нација за развој у Републици Србији Франсин Пикап, директор Транспортне заједнице у Републици Србији Матеј Закоњшек и Шеф за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији Никола Бертолини. 

– Окупили смо се данас на овом значајном догађају којим промовишемо вредности кампање „Европска недеља мобилности”, коју поред Београда обележава више од 2.300 градова у чак 45 земаља света. Скрећемо пажњу на значајну тему, како да мотивишемо људе да промене видове свог кретања и да се крећу на здрав и еколошки начин. Већ више од двадесет година септембар је месец у којем говоримо о одрживој мобилности и значају зелене хијерархије у саобраћају, а то су пешачење, вожња бицикла, као и употреба јавног градског превоза. У 21. веку се човечанство суочава са глобалним климатским променама, са загађењем животне средине, а број аутомобила се сваке године увећава. Само у Београду сваке године имамо 50.000 аутомобила више и зато морамо фаворизовати пешачење, бициклизам и јавни градски превоз као вид транспорта, што смо и дефинисали према нашем десетогодишњем Плану одрживе урбане мобилности који је ове године похваљен од стране Европске комисије као један од најбољих у Европи – казао је градоначелник.

Градоначелник је подсетио да у овом тренутку Београд има више од сто километара бициклистичких стаза, а циљ је да наредних година тај број буде удвостручен, те да су у Београду проширене пешачке зоне, а грађанима је поручио да сви заједно морамо учествовати у промени навика када је реч о видовима кретања које бирамо и тако дати заједнички допринос побољшању стања у нашој животној средини.

Стална представница програма Уједињених нација за развој у Републици Србији Франсин Пикап је указала на опасности којима смо изложени када удишемо загађен ваздух, али и на климатске промене у свету, те указала на значај коришћења возила на електрични погон.

– Веома ми је драго што овде видим тако пуно електричних возила, тротинета, бицикала. Београђани данас имају могућност да на неколико места у граду допуне своја возила електричном енергијом. Желела бих такође да поменем и пројекат на који смо посебно поносни, а то је „Паметна клупа” у оквиру које се налази акваријум са зеленим алгама које прочишћавају ваздух и производе кисеоник. Пројекат је урађен у сарадњи са српским научницима и веома ми је драго због тога. Таквих пројеката нам је потребно све више и због тога захваљујем градоначелнику Радојичићу и партнерима из Делегације ЕУ у Србији на свему што чине за „зелену трансформацију у Београду” –  закључила је Франсин Пикап. 

Директор Транспортне заједнице у Републици Србији Матеј Закоњшек истакао је да, према истраживањима Светске здравствене организације, због лошег квалитета ваздуха у региону живот годишње изгуби око 13.000 људи, али и да заједничким залагањем и променом животних навика када је о кретању реч, сви заједно можемо допринети да се овај тренд преокрене. 

Шеф за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини је нагласио да је од изузетног значаја то што више од 20 градова у општинама широм Србије учествује у кампањи „Европска недеља мобилности” и што се Београд убрзано пење на лествици европских градова који воде рачуна о здрављу, урбаној мобилности и најбољим „зеленим решењима” за градове. 

Након обраћања посетиоцима, градоначелник је уручио и награде добитницима наградног фото-конкурса „Одржива мобилност за здравији живот” која је организована у оквиру овогодишње кампање у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, Делегацијом ЕУ у Србији и Програмом Уједињених нација за развој. 

Добитници друге и треће награде искористиће ваучере за куповину ролера у вредности од 20.000 динара и куповину бицикла у вредности од 40.000 динара, које је обезбедио Програм Уједињених нација за развој (УНДП), док је прву награду, ваучер за куповину електричног тротинета у вредности од 60.000 динара обезбедила Делегација Европске уније у Републици Србији.