понедељак, 20. септембар 2021.

Изложба „Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981–2021) на бис” отворена на Тргу Републике

Помоћник градоначелник Андреја Младеновић присуствовао је данас отварању изложбе „Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981–2021) на бис” на Тргу Републике у организацији Града Београда и Омладинског позоришта „Дадов”. Изложбу је отворио градски секретар за културу Иван Карл.
Младеновић је истакао значај новог таласа који је настао у Београду пре 40 година.

– Много је младих људи тада било покренуто албумом „Пакет аранжман”, да би касније оставили неизбрисив траг у југословенском и српском рокенролу. Надам се да ћемо обележавајући овај јубилеј једног дана у Београду имати музеј рокенрола, где ћемо овакве фотографије, као и сву заоставштину рокенрола моћи да видимо на једном месту – указао је Младеновић. Надам се да ће изложба бити организована и у другим градовима Србије и региона, истакао је Младеновић.

Зорица Којић, једна од аутора изложбе је истакла да јој је пуно срце што је тадашњи музички андерграунд сада представљен у центру Београда, где му је и место.

– Сјајно да је Београд почетком осамдесетих година прошлог века имао дивну музичку сцену, али и дивне фотографе који су забележили тај период – истакла је Којићева.

Драган Амброзић је додао да је преломни тренутак подршка институција да некадашња алтернатива постане део опште културе и захвалио је Граду Београду и ОП „Дадов”.

Фронтмен састава „Електрични оргазам” Срђан Гојковић Гиле је истакао значај албума „Пакет аранжман”.

Захвалио је недавно преминулом Бранку Гаврићу на имену „Пакет аранжман”.

– Тада смо били надобудни клинци и наравно да нисмо могли да се договоримо око имена албума. Такође, сваки од ова три бенда („Шарло акробата”, „Идоли” и „Електрични оргазам”) је желео самостални албум. Испоставило се да је понекад ипак добро направити компромис, а „Пакет аранжман” је то био – истакао је Гојковић.

Аутори изложбе су Зорица Којић и Драган Амброзић, а обухвата период развоја музичке сцене у Београду од јесени 1980. године до лета 1981. године.

Аутори фотографија су Горанка Матић, Горан Вејвода, Бранко Гаврић и Бранислав Брајан Рашић. Изложба ће бити отворена наредних седам дана.