четвртак, 23. септембар 2021.

Весић: Град Београд финансираће обнову ризнице и изградњу архивског депоа у Хиландару

Другог дана посете делегације Београда манастиру Хиландар постигнут је договор са игуманом Методијем да Град Београд у наредним годинама финансира обнову ризнице манастира, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Он је у изјави за Беоинфо прецизирао да ће се такође изградити и депо у којем ће се чувати вредни артефакти из архиве манастира Хиландар.

– Не постоји српски манастир с вреднијом архивом од Хиландара и то је вероватно и највреднија архива која се односи на средњовековни период код Срба. Ту постоје царске повеље, иконе и читав низ артефаката, достојни било ког музеја у свету. Зато је Град Београд предложио, а отац Методије прихватио да се изради депо у којем ће се на правилан начин чувати сва документација, односно артефакти, а да потом заједнички урадимо ризницу како би делови били доступни онима који посећују манастир – рекао је Весић.

Да би то могло да буде урађено потребан је Закон о Хиландару, који се ових дана усваја у Скупштини Србије, подсетио је заменик градоначелника.

– Захвални смо председнику Вучићу што је иницирао тај закон, који ће нам омогућити да следеће године у буџету одвојимо средства за Хиландар. Ово што смо договорили јесте дуг Београђана према манастиру Хиландар и срећан сам јер ће Београд први пут институционално и званично помоћи свој најзначајнији манастир – истакао је Весић.

Ово показује да смо као земља и као град довољно економски снажни, те да можемо да помажемо и оно што је духовна обнова, односно да улажемо у очување духовности, историје, традиције и културе, додао је Весић.

– Београд као главни град не води само рачуна о себи. Мора да води рачуна о читавој Србији, као и о свему ономе што постоји широм света, а што има везе са Србијом. Београђанке и Београђани треба да се радују јер је дошао тренутак да наш град помогне свој Хиландар – поручио је Весић.

Делегацију Града Београда предводи заменик градоначелника Горан Весић, у којој се налазе и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни урбаниста Марко Стојчић.