понедељак, 25. октобар 2021.

Обележени „Дани слободе” код спомен-чесме Црквенац у Младеновцу

У оквиру манифестације „Дани слободе”, помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас догађају „Одужујемо се савезницима – сцена Велика Британија”, која је приређена код спомен-чесме Црквенац у Младеновцу.

Младеновић је подсетио да се кроз „Дане слободе” обележавају датуми ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату. Истакао је значај медицинске мисије из Шкотске која је на челу са докторком Елзи Инглис дошла у Младеновац и подигла болницу за српске рањенике у Првом светском рату

–Са овог места с понос можемо да кажемо да су се наши преци борили на правој страни у оба светска рата. Наш главни град је у прошлости имао бурну историју, која је проткана великим страдањима и изазовима. Једно од таквих места је и спомен-чесма Црквенац - место страдања где су наши преци успевали да се одупру болести, рањавању и смрти – указао је Младеновић.

Он је истакао да српски народ у тој борби није био сам, већ да је победу извојевао уз помоћ савезника.

–На овом месту се увек сетимо докторке Елзи Инглис и сјајних медицинских сестара које су дошле из далеке Шкотске да спасу наше чукундедове и прадедове и нама данас оставе слободу. Нема речи дубоке захвалности сјајним женама које су жртвовале живот да би смо победили. Зато се на овом месту подсећамо њиховог великог дела и не смемо никада да заборавимо колико је та слобода у којој данас живимо тешко извојевана – истакао је Младеновић.

Председник Општине Младеновац Владан Глишић је додао да спомен-чесма Црквенац симболизује страдање и нашу борбу са савезницима против заједничког непријатеља.

–Докротрка Елзи Инглис са медицинских особљем, које је лечило је српске војнике и цивиле од пегавог тифуса, по хуманости, доброчинству и човекољубљу представљају једну од најсветлијих тачака 20. века у Европи – указао је Глишић.

У оквиру догађаја „Одужујемо се савезницима – сцена Велика Британија”, Омладинско позориште Дадов је одиграло пригодну представу. Догађају су присуствовали представници Војске Србије и ученици младеновачких основних школа.