понедељак, 27. јун 2022.

Обука грађана о мерама прве помоћи приликом наглог срчаног застоја

Стручна екипа Црвеног крста Србије, предвођена спасиоцем на води, одржаће први јавни час за грађане обучавајући их како да помогну особи која је доживела нагли срчани застој ван болничких услова. Јавни час ће се одржати у четвртак, 30. јуна, у Кнез Михаиловој (између некадашње робне куће „Нама” и фонтане) од 17 до 19 часова.

Током лета повећава се број срчаних застоја због временских услова који подразумевају дуже излагање топлоти. Такође, на купалиштима може доћи до срчаног застоја услед нагле промене температуре када особа која је дуго била на сунцу уђе у хладну воду. Као последица престанка рада срца долази до утапања уколико нико не притекне у помоћ и започне мере оживљавања. Зато је важно обучити што већи број грађана да приђу и помогну унесрећеном до доласка службе Хитне помоћи, поручили су из Црвеног крста Србије.

Јавни час се одржава у оквиру кампање „Живот у твојим рукама”, која је покренута у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије. Уз уобичајене технике прве помоћи, обука подразумева употребу апарата за аутоматску дефибрилацију намењеног немедицинском кадру.

Циљ кампање је ширење свести о томе да можемо спасити људски живот правовременим реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије.