понедељак, 27. јун 2022.

Град Београд наставља да унапређује положај особа са инвалидитетом

Град Београд препознаје проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом и зато ће у овој години на још бољи и адекватнији начин одговорити на њихове потребе развијањем и унапређивањем постојећих, као и увођењем нових услуга и сервиса који представљају облике најдиректније помоћи и подршке овој категорији наших суграђана, изјавила је приликом уручења уговора удружењима ових особа секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, Град Београд је на основу јавних конкурса, које је расписао Секретаријат за социјалну заштиту Градске управе Града Београда, извршио одабир укупно 33 пројекта које реализују удружења грађана, од 1. јула до 31. децембра, колико траје овај пројекат. Овим конкурсом су подржани Удружење дистрофичара Београда, Обреновачки женски центар – Ожец, Београдски центар за особе са инвалидитетом, Бибија – ромски женски центар, Удружење слепих и слабовидих особа и других социјалних група „Гледамо срцем”, Национална организација особа са инвалидитетом Србије НООИС, Виктимолошко друштво Србије, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Београда СУБНОР и многа друга.

– Пројектним активностима Секретаријат је директно подржао 41.677 корисника, што ће допринети да сваки корисник има добробити од рада ових удружења. Конкретно, подржано је 10 пројеката који се односе на побољшање социјалне укључености особа са инвалидитетом путем обезбеђивања приступачности јавних институција, еколошких и културних садржаја и терена за спортско-рекреативне активности – рекла је Станисављевићева.

Она је изјавила да је од изузетног значаја подршка преводилачком сервису Асоцијацијe тумача српског знаковног језика, која се реализује ангажовањем тумача за знаковни језик, а намењена је глувим и наглувим особама на територији свих 17 београдских општина.

– Многи од ових пројекта имају и национални значај и веома ми је драго да настављамо да их финансирамо и реализујемо у Београду. Шест пројеката везано је за унапређење положаја припадника ромске националне мањине – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је изјавила да је у периоду од 2015. до 2022. године подржано укупно 518 удружења. У односу на ранији период, то је повећање од преко 50 одсто када су у питању накнаде које се дају овим типовима удружења.

– Претходно, Секретаријат je у марту ове године, у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата, као и породица палих бораца, подржао 29 програма удружења грађана. На овај начин, Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту помажу и подржавају око 45.000 директних чланова удружења, од тога око 20.000 чланова удружења за особе са инвалидитетом и нешто више од 25.000 чланова удружења бораца, а индиректних корисника је много више – поручила је градска секретарка и нагласила да Град Београд настоји да путем сарадње са удружењима која се својим програмима и пројектима баве задовољавањем животних потреба особа са инвалидитетом обезбеди предуслове за системско унапређење њиховог положаја.

Бобан Величковић, из Удружења слепих и слабовидих „Гледамо срцем”, изјавио је да је то удружење ове године четврти пут подржано од Секретаријата за социјалну заштиту и додао да ће пројекат трајати шест месеци, те да ће, осим радионица, обухваттити и панел дискусије уз рад на превенцији здравља. Захвалио је надлежном секретаријату на услузи персоналног асистента јер је тиме омогућио слепим особама да се лакше крећу и боље функционишу.

Горан Шеховић, заступник Удружења „Београдски центар за особе са инвалидитетом”, истакао је да се овај центар бави положајем глувих и наглувих особа, слепих и слабовидих грађана Београда.

– Кључни пројекат у сарадњи са надлежним секретаријатом односи се на унапређење приступачности јавних простора, као што је Скупштина града. Унапредићемо приступачност за глуве и наглуве особе, као и за слепе и слабовиде уградњом тактилне табле на Брајевом писму и амплификатором говорног сигнала за особе оштећеног слуха – рекао је Шеховић и поручио да је сарадња између институција цивилног друштва и Града све боља, те да се нада да ће пројекти све више добијати на квалитету.