понедељак, 27. јун 2022.

Пројекат за унапређење система даљинског грејања у Београду

Градски Секретаријат за заштиту животне средине учествује у реализацији пројекта „Интегрисање паметних система за мониторинг, који користе технологију интернет паметних уређаја у системе даљинског грејања, и увођење плана интегрисања обновљиве енергије у мрежу даљинског грејања у Београду”.
 
Овај пројекат је прилика да се унапреди систем даљинског грејања и допринесе смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и трансфер нових технологија у борби притив климатских промена. Пројекат се реализује у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Београдске електранe”, а уз подршку Владе Републике Кореје, саопштили су данас из Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда.

Захваљијући успешно започетом пројекту, а у циљу размене знања и искустава, делегација Београда је посетила Републику Кореју и упознала се са примерима добре праксе у области употребе обновљивих извора енергије и примене паметних система за мониторинг. Делегација је посетила корејске топлане, депонију која је рекултивацијом претворена у парк, постројење за третман отпадних вода, а у Градској кући је представљен модел паметног града кроз примену иновационих технологија, наводи се у саопштењу. 

За два месеца се очекује и посета делегације Републике Кореје Граду Београду и то је прилика за наставак сарадње и могућност да се нека од паметних решења примене и у српској престоници, истиче се у саопштењу.