уторак, 5. јул 2022.

Све спремно за децу у вртићу у Новоградској улици

Заменица градоначелника Весна Видовић и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак обишли су данас новоизграђени вртић у Новоградској улици у Земуну, који ће у септембру примити прве кориснике. Догађају је присуствовао и председник општине Земун Гаврило Ковачевић.

Весна Видовић је поручила да су ширење капацитета у државним вртићима и улагање у обнову и изградњу образовних установа у Београду међу најважнијим задацима Града.

– Остајемо посвећени деци, чему сведочи све до сада постигнуто у овом сектору, али се ту не стаје. Током лета имаћемо радове у 20 вртића и основних школа, а чека нас и отварање вртића на Бежанијској коси. Осим што тежимо да сваки београдски малишан има своје место у вртићу, желимо да створимо и што боље услове за остваривање васпитно-образовног рада – рекла је Видовићева.

Према њеним речима, у општини Земун у вртиће иде око 5.000 малишана, а само за опремање вртића Секретаријат је прошле године издвојио више од 4,8 милиона динара.

– У протеклих пет година у текуће одржавање вртића на овој општини, обнове и поправке уложено је више од 15,8 милиона динара – подсетила је заменица градоначелника.

Славко Гак је истакао да је завршен технички пријем новог вртића у Земуну, да остаје да се до септембра заврше административне ствари, те да ће тада малишани кренути у нови објекат.

– Све је спремно за пријем деце у потпуно нов објекат који испуњава све стандарде. Радујемо се доласку деце у нови вртић – рекао је Гак.

На месту некадашњег вртића у Новоградској улици, који је урушен у поплави због слегања тла, сада се налази модеран објекат од 444 квадратна метра. Изградња овог вртића, коју је финансирала Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града, коштала је око 50 милиона динара.

Гак је додао да ће у новоизграђеном објекту бити места за 45 малишана од јасленог до вртићког узраста, а малишани ће бити распоређени у три групе. Вртић има укупно 28 просторија у приземљу и на спрату за различите намене.

– Нови вртић „Пчелица Маја” рађен је по највишим стандардима безбедности и организације васпитно-образовног рада, као услова за целовит психофизички развој деце, а у њему ће радити 10 запослених – истакао је Гак.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић рекао је да се отварањем овог обданишта проширују капацитети, али то није довољно јер све више младих брачних парова долази да живи у Земун и повећава се број предшколаца, али и школске деце.

– Већ смо покренули иницијативу да се изгради још једно обданиште у насељима Батајница и Алтина, као и у Земун пољу – навео је Ковачевић.

Предшколска установа „Др Сима Милошевић” у свом саставу има 33 вртића и припремно-предшколски програм који се реализује у шест основних школа.