субота, 1. октобар 2022.

Град Београд наставља да пружа подршку најстаријим суграђанима

Међународни дан старијих особа обележен је данас у Клубу за старије „Радана Пупић” на Савском венцу. 

Свечаном догађају су присуствовали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, заменица градоначелника Весна Видовић, градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић, директор Геронтолошког центра „Београд” Срђан Димитријевић, помоћница ресорне министарке Биљана Зекавица и заменик председника општине Савски венац Урош Трипковић, као и бројни корисници Клуба за старије особе.

У Београду раде 32 клуба за старије особе, чије услуге на годишњем нивоу користи 8.500 корисника старијих од 65 година, истакла је заменица градоначелника Весна Видовић.

– У претходне две године смо отворили три нова клуба, реконструисан је клуб на Лединама, а до краја године нас очекује и отварање новог клуба за старије особе у Раковици. Као заменици градоначелника част ми је да ми једно од основних задужења буде брига о најмлађим и најстаријим суграђанима – истакла је Видовићева за Беоинфо.

Она је подсетила да су у клубовима за старије особе обезбеђене најразличитије услуге, од здравствених, образовних, преко културно-забавних, духовних до рекреативних потреба за најстарије.

– Пре свега, обезбеђено им је дружење чиме се подиже ниво социјалне интеракције и солидарности. Желим да искористим прилику и захвалим нашим најстаријим суграђанима јер су увек имали разумевања за свој град и земљу. Нисмо заборавили да су они поднели највећи терет реформи које спроводи председник Србије Александар Вучић – навела је Видовићева и закључила да ће Град Београд наставити са мерама подршке најстаријим суграђанима.

Градска управа ће наставити да помаже у развоју услуга које ће најстаријим суграђанима омогућити да што квалитетније креирају своје време, истакла је градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић.

– Трудићемо се да се никад не осетите усамљено и заборављено. Клубови за старије особе су и креирани са тим циљем и том наменом. Док наше геронтодомаћице пружају услугу на територији свих 17 градских општина, уводимо и нове услуге. И у будућности ћемо увек бити ту за вас, као и за најмлађе суграђане, јер су они наша будућност, а за вас јер сте нам омогућили да имамо будућност – казала је Чамагићева.

Министарка Кисић је истакла да су најстарији суграђани темељ и ослонац овог друштва, те да су градили Србију како би млађе генерације имале будућност.

– Показујете нам узорно понашање, како да будемо вредни и одговорни. Држава Србија ће и даље помагати нашим најстаријим суграђанима, попут повећања пензија од девет одсто у новембру и 12 одсто почетком наредне године – најавила је ресорна министарка.