недеља, 2. октобар 2022.

Град Београд одао почаст страдалима у Јајинцима

Поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја на стратишту у Јајинцима од 1941. до 1944. године, заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је данас венац на спомен-обележје. 

Венце су положили и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, представници Скупштине Србије, Војске Србије, министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, војни аташеи и представници заједница и удружења која гаје сећања на ослободилачке ратове у Србији.

Весна Видовић је подсетила да Јајинци представљају место највећег страдања Срба, Јевреја и Рома у Србији током Другог светског рата.

– Стрељано је око 80.000 људи. Пре свих, стрељани су антифашисти, припадници Народноослободилачке војске, као и велики број цивила. Морамо да чувамо сећање на њих, како се страдање нашег народа никада више не би поновило – казала је Видовићева за Беоинфо.

Она је истакла да је Београд слободан, космополитски град који је одувек прихватао људе, без обзира на националну и верску припадност.

– Србија је данас јака, стабилна земља која се са поносом сећа својих хероја и свих страдалих током ратова у 20. веку. Такође и земља која се пре свега залаже за очување мира и сигурности у овим тешким тренуцима за нашу земљу – закључила је заменица градоначелника Београда.