среда, 30. новембар 2022.

Шапић са делегацијом ЕБРД о реализацији пројекта енергетске ефикасности

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору делегацију ЕБРД-а са директором Европске банке за обнову и развој за регион Западног Балкана Матеом Коланђелијем на челу.

Тема данашњег разговора била је конкретизација и даљи кораци у реализацији пројекта енергетске ефикасности четири јавне зграде у Београду.

Наиме, у децембру 2021. године потписан је Уговор о кредиту у вези са обезбеђивањем дугорочног финансирања за увођење мера енергетске ефикасности зграда Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Следећи корак у реализацији је потписивање уговора о гранту између Града Београда и ЕБРД-а, као и расписивање тендера за реконструкцију објеката.

На састанку је наглашено да почетак реализације ових пројеката показује заједничку посвећеност ЕУ, Србије и Града Београда „зеленој енергији”, те да је енергетска ефикасност један од кључних приоритета за ЕБРД када је Србија у питању. Зграде које буду реновиране и енергетски ефикасне биће свакако комфорније за коришћење, а након реализације овог пројекта биће енергетски стабилније и безбедније.

Како је речено, то ће уједно бити добар начин за стимулисање отварања „зелених” радних места и инвестиција у локалној економији.

Током разговора још једном је потврђено да је препозната важност ове теме за Град Београд, али и апсолутни приоритет Европске уније ка смањењу емисије штетних гасова и умањењу ефеката стаклене баште. Енергетска ефикасност има централну улогу у том задатку, јер ће се трошити мање електричне енергије и смањити емисија штетних гасова.