субота, 25. март 2023.

Политички активисти плаше грађане ширењем лажних информација

Поводом данашњих дешавања на Савском кеју, главни урбаниста Марко Стојчић дао је следећу изјаву:

„Мислили смо да је ово скуп грађана који станују у савским блоковима. Међутим, дошли смо и испоставило се да уопште није скуп грађана већ скуп политичких актера опозиционих партија који су на један потпуно невероватан начин дали образложење грађанима да ће Град Београд радовима на уређењу Савског кеја угрозити Савски насип и Савски кеј, што је апсолутна неистина. 

Као главни урбаниста који сам координисао и израду пројекта Савског кеја и документације, али и све кораке који су неопходни да се у законском смислу испуне како би радови почели, тврдим да је све урађено и биће урађено у складу са законом. Оно што је суштина њиховог образложења јесте да ћемо радовима угрозити Савски насип, да ћемо га прокопавати, што је још једна апсолутна лаж.

Прво лажу да немамо дозволу – ми смо данас дошли, донели смо дозволу, а онда је ту дозволу поцепао народни посланик Александар Јовановић Ћута. Да ли тако треба да функционише закон? Шта то значи, закон је оно што Ћута каже и одлучи, а не оно што кажу институције. 

Оно што је планирано и што ће се спроводити у оквиру радова које смо започели јесте површинска обрада, односно спровођење водоводних цеви и струјног кабла за потребе плутајућих објеката и друге кориснике који се налазе на Савском кеју. Понављам, површинска на дубини од 80 центиметара. Сам насип односно његова конструкција се налази на 120 центиметара, односно метар и двадесет центиметара испод површине коју сада видимо, што значи да нашим радовима апсолутно није угрожен насип, није угрожена безбедност. Покушали смо да образложимо да је све усклађено са законом, међутим, нисмо добили прилику. Очигледно, као што сам више пута рекао, у питању је био политички скуп. 

У сваком случају Град Београд наставља са својим активностима, наравно у свему према закону и правилима струке, да се не угрози него да се поправи стање и безбедност самог Савског кеја. Радимо даље, ту смо за све Београђане, за све паметне и логичне предлоге који су у интересу свих грађана Београда”, наведено је у изјави Марка Стојчића.

Напомена: Видео-материјал налази се на следећем линку:

https://wetransfer.com/downloads/632a9c335ecf3389db26ad3c45523db220230325134747/e5dbb8837190ab45dab8836d949d21ec20230325134747/3902c2