понедељак, 25. септембар 2023.

Осамнаести дечји позоришни фестивал „Позориште звездариште”

Градска општина Звездара и Савет фестивала најавили су да је Дечји позоришни фестивал „Позориште звездариште” овог септембра стигао до свог 18. издања, те да ће под слоганом „Препознај своју звезду” бити одржан у Београду од 29. септембра до 4. октoбра.

Домаћин фестивала је Театар „Вук”, а фестивалске представе, радионице и програми биће извођени и на сценама Малог позоришта „Душко Радовић”, Позоришта лутака „Пинокио”, „Пан театра”, у Астрономској опсерваторији и Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић”.

Фестивал почиње у петак, 29. септембра, у 10.30 часова „Звезданим карневалом” на тргу испред Театра „Вук” и Градске општине Звездара у коме ће учествовати звездарски предшколци. На свечаном отварању фестивала, које је заказано за 29. септембар у 17.30 часова на Великој сцени Театра „Вук”, биће додељено годишње признање Савета фестивала „Звезда међу звездама”. Овогодишња добитница фестивалског признања је Диана Кржанић
Тепавац, глумица, позоришни и драмски педагог, те дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ-а Србије.

У такмичарском програму биће изведено 11 представа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске, по избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама и ове године одлучују стручни жири и дечји жири.

Стручни жири 18. Звездаришта радиће у саставу: Јана Маричић, редитељка, Ђорђе Косић, драмски писац, и Ања Алач Јосифовски, глумица, а у дечјем жирију биће девојчице и дечаци узраста од седам до 12 година, учесници седме генерације програма „Мали позоришни експерти”, који воде млади позоришни професионалци и педaгози окупљени око уметничког колектива „Три гроша”.

У такмичарском програму публика ће имати прилику да погледа следеће представе: 

– „Луда шума” Завода „Кускус” у петак, 29. септембра, у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Бајка о зачараној лепотици” Позоришта лутака „Пинокио” у петак, 29. септембра, у 14 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио”, 
– „Хајди” Позоришта „Бошко Буха” у петак, 29. септембра, у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Кафе Краљевство” Казалишта лутака Задар у суботу, 30. септембра, у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Девојчица са шибицама” Позоришта младих „Нови Сад” у суботу, 30. септембра, у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Аска и вук” Позоришта „Пан театар” у недељу, 1. Октобра, у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Ја сам Акико” Културног центра „Панчево” и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе ФЕП из Бачке Паланке у недељу, 1. октобра, у 14 часова на Сцени „Култ” Театра „Вук”, 
– „Бамби” Позоришта за децу и младе „Крагујевац” у понедељак, 2. октобра, у 18 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио”, 
– „Био једном један лав” Дјечјег позоришта Републике Српске у уторак, 3. октобра, у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић”, 
– „Недостајање” Позоришта лутака „Ниш” у уторак, 3. октобра, у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук”, 
– „Снежна краљица” Малог позоришта „Душко Радовић” у среду, 4. октобра, у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић”.

У оквиру пратећег програма биће реализовани интерактивни програми намењени деци, младима, родитељима и стручњацима који се баве одрастањем деце.

Проглашење победника Осамнаестог дечјег позоришног фестивала „Позориште звездариште” одржаће се у среду, 4. октобра, у 17 часова у Театру „Вук”. 

Улазнице за све представе и учешће у свим пратећим програмима су бесплатни. Улазнице за представе се могу преузети на билетарници Театра „Вук” од среде, 26. септембра.

Програм и све информације су на сајту фестивала: www.zvezdariste.rs