четвртак, 7. децембар 2023.

Сарадња ЈКП-а „Београдски метро и воз” и Рударско-геолошког факултета

На Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду данас је потписан Споразум о сарадњи између ове академске институције и Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз”. Циљ споразума је унапређење струке, иновација и технолошког развоја спровођењем конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију, што доводи и до већег укључивања академске заједнице у пројекат изградње београдског метроа.

Директор ЈКП-а „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић је истакао да је укључивање и улога Рударско-геолошког факултета, као водеће институције у домену ове струке, од велике важности током целокупног тока пројекта изградње метроа. Пре потписивања споразума постојала је жива сарадња између факултета и предузећа, а она је сада и крунисана. Младеновић је нагласио да је ово прилика да се „српска памет” укључи у највећи инфраструктурни пројекат за Београд. 

Деканка Рударско-геолошког факултета Биљана Аболмасов је нагласила да је сарадња Рударско-геолошког факултета и Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз” изузетно значајна, јер факултети морају бити стручан надзор над великим инфраструктурним пројектима, али и да је изградња метроа у престоници јединствена прилика за студенте, будуће инжењере, да уче на терену и буду део пројекта који ће имати немерљиву вредност за Београд. 

Такође, овом приликом организована је и стручна презентација и предавање о пројекту изградње београдског метроа за студенте и сараднике Рударско-геолошког факултета, с посебним акцентом на спроведена инжењерско-геолошка истраживања у склопу израде идејних пројеката за линије 1 и 2 београдског метроа.

Студенти и стручна јавност су се упознали с планом изградње метроа, трасама линија, пратећим садржајима које ће он имати, попут великих паркинга на почетним и преседачким тачкама. Посебно интересовање изазвала је информација да ће београдски метро бити аутоматизован, без машиновођа, по узору на светске метрополе.

Младеновић је на крају напоменуо да су студентима Рударско-геолошког факултета врата предузећа „Београдски метро и воз” увек отворена и да без студената и њиховог знања неће бити могуће остваривање свих планова и циљева. 

„Београдски метро и воз” овим наставља успешну сарадњу с факултетима кроз низ догађаја који ће бити организовани у наредном периоду. Следeћа презентација биће одржана у уторак, 12. децембра, у 14  часова на Саобраћајном факултету у Београду, наведено је у саопштењу из овог предузећа.