Културна и природна добра

 

На подручју Београда налази се готово 300 споменика културе, међу којима су 57 од изузетног и великог значаја за културу Србије и Београда. Три просторне културно-историјске целине (улица Кнеза Михаила, Топчидер и подручје око Доситејевог лицеја) и археолошко налазиште Бело брдо у Винчи проглашени су за добра од изузетног значаја, а три просторне културно-историјске целине (Грочанска чаршија - Булевар ослобођења, Косанчићев венац, старо језгро Земуна) и два знаменита места (Бојчинска шума и Спомен-гробље ослободилаца Београда 1806) за добра од великог значаја за културу. Установе за заштиту брину и о двадесетак археолошких налазишта на подручју Града.

Од објеката проглашених за културна добра значајнији су: Београдска тврђава, Саборна црква, Споменик Незнаном јунаку на Авали, Споменик на месту смрти деспота Стефана Лазаревића (Црквине код Младеновца), Гробље ослободилаца Београда, касноримска гробница у Брестовику, Црква брвнара у Вранићу, родна кућа војводе Степе Степановића, Конак кнегиње Љубице, Капетан Мишино здање. Лепоту београдских тргова и паркова у десет градских општина употпуњују 192 споменика као и 237 скулптура. У приградским општинама има око 70 споменика и скулптуралних дела.

На подручју града Београда заштићено је 37 природних добара, а од тога највише је дуговечног и ретког дрвећа. Међу њима је стабло храста лужњака Мелнице у сопотском селу Неменикуће, старости више од 230 година. Ту је и група од девет храстова код Јазића колибе у Обреновцу, старости око 180 година, затим платан засађен приликом градње Конака кнеза Милоша Обреновића 1834. и стогодишње стабло кедра које је засадио Јосиф Панчић у Толстојевој улици на Савском венцу.

Међу заштићеним природним добрима налазе се и Бањичка шума, где се гнезди преко 70 врста птица. "Машин мајдан" код Летње позорнице у Топчидеру (геолошки слој из периода горње креде), "Миоценски спруд" на Ташмајдану и "Морски неогени спруд" испод споменика "Победник" на Калемегдану, који представљају остатке медитеранског стадијума у историји Панонског мора.

Меморијални природни споменици су: Бојчинска шума на подручју Земуна и Стабло лучног јасена у лазаревачком селу Шопићи (Шопићански луг). Велико ратно острво на Дунаву, станиште ретких и угрожених птица мочварица и репрезентативна морфолошка и геолошка творевина, под претходном је заштитом државе.