понедељак, 27. мај 2024.

„Чистоћа” спроводи једну од најопсежнијих акција сузбијања крпеља

Сектор екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” данас спроводи једну од најопсежнијих акција сузбијања крпеља на јавним зеленим површинама на територији Београда.

Акција сузбијања крпеља се организује од 10 до 14 часова и обухвата следеће јавне зелене површине: Кошутњак и Пионирски град, Аду Циганлију, парк Баново брдо, парк Беле воде, Липовачку шуму, Миљаковачку шуму, Скојевско насеље, Филмски град, Хајд парк, Топчидер, Звездарску шуму и Миријевски венац, блокове 45–70, Галовицу, Авалу – излетничку површину и СП „Јајинци”, Бањицу, Степин гај, Шумице, СЦ „Сурчин”, Бојчинску шуму, Барајево, Калемегдан, Макишку страну Аде и колонију Космај, Сопот, Трешњу, Шупљу стену, Лазаревац и Очаге.

Акција сузбијања крпеља ће се наставити и сутра од 10 до 14 часова и обухватиће јавне зелене површине Гроцке и Аде Хује, Младеновца, Сурчина, Добановаца, Јакова, Бечмена, Наутичког села „Бисер”, Палилулских насипа, од Црвенке до Панчевачког моста, те од Панчевачког моста до Малог раја, потом Ушћа, Земунског парка и парка Јеловац.

Динамика сузбијања крпеља зависи од резултата мониторинга и временских услова. Активност крпеља је условљена температуром и влагом, као и дужином дана, а њихова бројност из године у годину варира у зависности од климатских услова. У нашим крајевима активност крпеља се јавља у два периода, у току пролећа и јесени. За време високих летњих, као и ниских зимских температура активност крпеља опада.

За сузбијање ових зглавкара користи се препарат који је регистровало Министарство за заштиту животне средине. Препарат је уписан је у Привремену листу биоцидних производа, те грађани немају разлога за страх. Апелује се на суграђане да екипама које спроводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, као и на пчеларе да предузму потребне мере за заштиту пчела током спровођења третмана.