понедељак, 25. јун 2018.

Почела реализација пројекта 54 фонтане у Београду

Фонтана и чесма која се налази на раскршћу улица Господске и Лагумске у пешачкој зони централног Земуна пуштена је данас у рад. Тиме је овај јавни простор употпуњен и оплемењен садржајем који је ту био планиран, а Земун и Београд добили су још једну вредну савремену скулптуру у јавном простору, истакао је главни урбаниста Милутин Фолић. 

Он је додао да постоји план према којем ће се током текуће године поставити још неколико фонтана и савремених скулптура.  

– Идеја је да се већина ових фонтана уради у сарадњи са најистакнутијим уметницима, а једна од њих је и скулптура „Трипод“ Kосте Богдановића која ће у сарадњи са НИС-ом бити постављена на кружном току код Богословије. Испод скулптуре ће бити водена површина, умирена фонтана у којој ће се скулптура огледати – прецизирао је Фолић. 

Професор Факултета ликовних уметности Никола Шуица рекао је да ова фонтана представља многоструко уметничко и урбано достигнуће које даје сигнал пролазницима да треба да предахну и у томе их наводи да погледају према Гардошу који се сагледава кроз Лагумску улицу.  

– Урађена је у аранђеловачком мермеру плави ток. За ову врсту меремера геолошка својства промена боје су својеврсна загонетка, груба и рудиментарна светлосива под наливањем и протоком воде добија и симболично плаветило – рекао је Шуица. 

Према његовим речима, ово остварење је сачинио Душан Петровић, професор вајатрсва на
београдском Факултету ликовних уметности. Како је додао, У овом замишљеном и за грађане и посетиоце функционалном споменику, успео је да оствари сплет мермера плави ток и брижљиво центрираних месинганих малених изворишта за протицање воде на свим нивоима структуре.