петак, 26. април 2019.

Весић: Нови закон о главном граду ће омогућити децентрализацију општина

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да ће нови закон о главном граду омогућити децентрализацију општина и на тај начин спустити ниво одлучивања ближе грађанима.

Он је гостујући на Студију Б, у оквиру редовне рубрике „Заменик градоначелника одговара на ваша питања”, истакао да је завршено усаглашавање тог закона који треба да буде упућен влади, а током маја или јуна биће предат Скупштини Србије на усвајање.

– Закон о главном граду ће омогућити децентрализацију престонице. То смо и обећали грађанима, али морам да кажем да су то и пре нас обећавали, уз подсећање да је бивша градска власт последњим Статутом града поптупо централизовала град Београд – указао је Весић.

Он је најавио да ће после усвајања закона о главном граду бити усвојен и нови статут града средином године. Тиме ћемо, како је рекао, испунити још једно обећање и исправити грешку претходне градске власти када је цео град био централизован.

Весић је указао да ће према новом нацрту закона о главном граду, Београд бити подељен на две зоне – приградску и градску.

– Градску зону чиниће 10 општина, а приградску седам општина, и у том смислу биће урађена подела надлежности. Што се тиче приградских општина, оне ће добити много више надлежности. Такође ћемо тражити да општине оснивају услужне центре, као што је Општина Гроцка такав центар отворила у насељу Калуђерица и тиме омогућила грађанима да 90 одсто ствари ураде на једном месту, чак и ствари из домена републике, као што су ПИО фонд или Катастар непокретности. На тај начин ћемо спустити ниво одлучивања ближе грађанима и то је суштина ове политике – указао је заменик градоначелника.

Он је подвукао да је новим законом о главном граду предвиђено да градске општине издају грађевинске дозволе до 1.500 квадрата, уместо до 800 квадрата, а приградске општине до 5.000 квадрата.

– Такође, градским  општинма биће омогућено да легализују објекте до 400 квадрата, а приградским до 3.000, уз посећање да је та надлежност до сада била централизована. Када је реч о приградским општинама, новим законом ће бити у могућности да оснивају своја предузећа, као и да доносе своје урбанистичке планове, ван планова генералне регулације. 

Такође, оне ће имати веће надлежности из области пољопривреде, биће уведени пољочувари, како би се стало на пут дивљим депонијама – прецизирао је Весић.

Он је подсетио да је циљ да свака приградска општина има макар једну велику инвестицију, подсетивши да до доласка „Меиете” у Обребовац, која треба да запосли 3.000 људи, није било таквих инвестиција.

Весић је додао да је завршено и усаглашавање Закона о Комуналној полицији, а који треба да уведе више комуналног реда у главном граду.

– Садашњи закон омогућава да имамо једног комуналног полицајца на 5.000 становника, а то није довољно. Потребно је да имамо бар 1.000 комунланих полицајаца у односу на садашњих 300, како би били распоређени и по приградским општинама и како би се увео комунални ред у престоници – рекао је заменик градоначелника.

Он је најавио да ће се на следећој седници Скупштине града наћи и Предлог одлуке за повећање казне на 25.000 динара за бахато паркирање која ће укључити казне за паркирање на трамвајским шинама, у парковима, на пешачким зонама и пешачким прелазима.