среда, 15. мај 2019.

Весић: До краја године 294 нова аутобуса ГСП-а на улицама Београда

Заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич присуствовали су данас примопредаји осам нових нископодних соло аутобуса турске компаније БМЦ,  који ће се од данас наћи на улицама престонице. 

Догађају испред Старог двора присуствовали су и директор компаније БМЦ Седат Чинар, директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, градски урбаниста Марко Стојчић и председник Самосталног синдиката ГСП-а Горан Антић. 

Весић је истакао да је ово први контигент аутобуса, док ће 40 аутобуса на престоничке улице стићи до краја маја, а преосталих 30, према уговору, до 24. јуна. Када је реч о испоруци аутобуса кинексе компаниеј „Хајгер”, Весић је најавио да ће се они такође сукцесивно испоручивати до краја септембра. 

– Када се узме у обзир да су потписани уговори за куповину 244 нова аутобуса, који се очекују на улицама престонице до краја септембра, као и набавака 50 нових аутобуса из „Икарбуса” до краја године, реч је о највећој набавци нових возила ГСП-а у једној години у историји тог предузећа, јер се тиме обнавља више од 40 одсто укупног возног парка тог предузећа. За следећу годину је планирана набавка још 50 аутобуса из „Икарбуса” и додатних 30 електричних аутобуса произведених у „Икарбусу”, а чију је производњу преузео кинески партнер. Тако да грађани до септембра 2020. године могу да очекују 374 нова аутобуса на улицама Београда, што је више од 50 возног парка ГСП-а  – најавио је заменик градоначелника. 

Он је додао да су БМЦ аутобуси модерни, поседују клима-уређаје, бројаче путника, вај-фај технологију, а са тим перформансама користе се у градском превозу широм Европе. Нови аутубус, како је прецизирао, има 26 седишта и места за 103 путника, и већ данас ће се наћи на линијама 602 и 603. 

– Ове мере показују колико нам је важно да се ГСП обнови, јер дуго није улагано у градски превоз. Ово је почетак низа промена у ГСП-у у наредном периоду, а то је куповина нових аутобуса, боља наплата карата и реструктурање самог предузећа, док ће грађани са набавком нова 244 аутобуса осетити да је превоз у Београду битно бољи – истакао је Весић. 

Он је захвалио турском амбасадору и турској компанији на доброј сарадњи и додао да је сарадња између две земље у сталном успону. Такође је захвалио руководству и синдикатима ГСП-а на реализацији ове набавке, као и свим запосленима јер уз све потешкоће, успевају да одрже систем јавног превоза. 

Директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић истакао је да је просечна старост постојећег аутобусног возног парка 11 година и да без набавке нових аутобуса ред вожње не би могао да се поуздано одржава нити да се пружи квалитетна услуга путницима. 

– Овом сукцесивном набавком нових аутобуса створиће се бољи услови превоза и већи приход за ГСП и финансијску консолидацију предузећа – указао је Момчиловић и захвалио заменику градоначелника јер је уложио огроман напор да се уђе у обнову возног парка ГСП-а. 

Амбасадор Турске Танжу Билгич у Београду захвалио је заменику градоначелника на избору аутобуса турске компаније. Такође је додао да као становник Београда сваког дана примећује напредак живота грађана и истакао да му је драго што је Турска партнер тог позитивног развоја. Директор компаније БМЦ захавалио је Граду Београду јер ће се аутобуси те компаније наћи у саобраћају у српској престоници. 

Председник Самосталног синдиката ГСП –а Горан Антић такође је захвалио Скупштини Града Београда и заменику градоначелника Горану Весићу, као и менаџменту предузећа у реализацији, како је рекао, историјске обнове возног парка.