недеља, 16. јун 2019.

Весић открио споменик „Црнотравцу неимару” у Чубурском парку

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас откривању споменика „Црнотравцу неимару” који је постављен у Чубурском парку на иницијативу Удружења Црнотраваца и њихових потомака, а под покровитељством Града Београда, Општине Врачар и Републике Србије.   

Весић је истакао да је сваки споменик заслужен, док је споменик „Црнотравцу неимару”, према његовим речима, заслужен тешком градитељском муком. 

– Зато ми данас не откривамо споменик, јер су Црнотравци своје споменике оставили широм Београда. Свака зграда коју су изградили њихов је споменик, од зграде Владе Србије, Филозофског и Правног факултета, Белог и Старог двора, до хотела „Москва” и „Бристол” Свака од тих зграда је спомеменик Црнотравцима – указао је Весић. 

Он је додао да се данас открива захвалност људима који су читав свој живот градили српску престоницу, подсетивши да је Београд главни град свих Срба.
 
– Сви који долазе у Београд, долазе да у њему оставе неки траг и зато је Београд велики. Одакле год дошли, становници престонице су дали свој допринос да овај град буде велики – својом различитошћу, културом, историјом, традицијом и духом. Зато ми данас својим грађанима – Црнотравцима подижемо споменик и кажемо хвала – истакао је заменик градоначелника. 

Весић је подсетио да су у последње време у главном граду подигнути многи споменици истакнутим личностима из наше историје. 

– Подигли смо споменике Бориславу Пекићу и Милутину Миланковићу. Подићи ћемо споменик Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу, јер верујемо да један народ споменицима чува своју историју. Сваки споменик и спомен-плоча уче нас да су неки људи урадили нешто добро за овај народ и да будуће генерације треба да следе тај пример. Црнотравци су гинули за ову земљу у ослободилачким ратовима, а потом је и градили. Градња и наш развој представљају највећу победу ове земље. Мислим да нема срећнијих људи од Црнотраваца када виде да у Србији данас нема слободних радних места у грађевинској индустрији. Само у Београду је више од 1.500 градилишта и то је завет Црнотраваца – указао је Весић. 

Он је захвалио Црнотравцима за све оно што су урадили у прошлости и закључио да кроз њихова дела размишљамо о будућности. 

Откривању споменика у Чубурском парку присуствовали су државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић, заменица председника општине Врачар Радмила Сарић, председник Удружења Црнотраваца и њихових потомака Бошко Стефановић, као и бројни чланови и поштоваоци тог удружења.