петак, 21. јун 2019.

Весић: Реконструкција хале „Александар Николић” биће завршена до краја септембра

Почела је данас дуго очекивана реконструкција хале „Александар Николић”. Радови ће бити завршени до краја септембра, како би дворана у октобру била спремна за кошаркашка такмичења, најавио је приликом обиласка овог објекта заменик градоначелника Горан Весић.

Догађају су присуствовали и члан Градског већа Филип Марјановић, секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић и директор ЦРС „Ташмајдан” Милан Нововић.

Весић је рекао да је Град Београд у темељну реконструкцију овог објекта уложио два милиона евра, те да ће капацитет бити повећан са 6.300 на 8.000 места.

– У дворани ће бити урађен потпуно нов паркет, нови кошеви, тоалет, вентилација, клима и биће постављена нова расвета. Имаћемо и нова седишта, дворана ће бити комфорнија, али не излази из постојећих габарита, тако да ће посао и моћи да буде завршен до краја септембра. Санација ће бити урађена по ФИБА стандардима и овде ће моћи да се играју сва кошаркашка такмичења. Нажалост, готово пет деценија овде није улагано ништа, дворана је била у таквом стању да је готово било немогуће играти међународна такмичења. После ове реконструкције, међународна такмичења ће моћи да се играју и ово ће по мом мишљењу бити најлепша дворана коју имамо – истакао је Весић.

Весић је подсетио да ова дворана постоји 46 година и навео да од тада није било озбиљнијих улагања осим што је урађена ЛЕД расвета, затим грејање и ложа са једне стране.

– Ово је велики захват за Београд. Нема Београђанина који није посетио ово место и кога не вежу успомене за ову дворану без обзира на то за који клуб навија. Сви смо срећни и поносни што ћемо имати потпуно нову дворану. Посебно сам срећан што ова дворана носи име Александар Николић. То је учињено на предлог председника Олимпијског комитета и прослављеног кошаркашког тренера Божидара Маљковића и мислим да је Александар Николић заслужио да дворана која носи његово име буде уређена по највишим стандардима – рекао је Весић.

Он је захвалио Секретарјату за спорт и омладину који, како је навео, финансира ову реконструкцију и СРЦ „Ташмајдан” и директору Нововићу јер су ообезбедили да последњих година „Ташмајдан” финансијски „стане на ноге”.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да се потпуно реконструише и ентеријар целе хале.

– У архитектонском смислу хала ће остати иста, али ће мобилијар бити потпуно промењен, естетски усклађен са савременим трендовима и потпуно безбедан. Сва инфраструктура ће бити замењена. Након реконструкције прећи ћемо на уређење платоа испред хале, где ће бити постављена биста Александра Николића – истакао је Стојчић.

Секретарка Драгана Белојевић рекла је да је данас срећан дан за све бивше, садашње и будуће спортисте и све Беогрђане.

– Веома сам поносна јер Град Београд и даље улаже пуно у спорт и улагаће још више. Важно је и то да су одвојена средства за реконструкцију Градског центра за физичку културу, која почиње за неколико дана. „Пионир” је храм не само кошарке него и спорта – истакла је Белојевићева.

Милан Нововић изразио је задовољство што је након три године неких почетних радова напокон дошло до дана када су кренули радови на проширењу капацитета хале „Александар Николић”.

– Све се ради у постојећим габаритима, тако да ће хала постати функционалнија и удобнија како за спортисте тако и за публику. У том контексту, половина септeмбра је таргетована за завршетак радова, таман пред почетак нове такмичарске сезоне када је у питању кошарка – истакао је Нововић.

Он је захвалио председнику Републике Србије, који је ову идеју подржао, и Граду Београду, примарно заменику градоначелника Горану Весићу, који је „пре три године са мном причао на ову тему”.

– Моје задовољство што смо почели са радовима је заиста немерљиво – закључио је Нововић.