среда, 17. јул 2019.

Весић: Четрдесет нових возила ће помоћи Kомуналној милицији да буде ефикаснијa

Заменик градоначелника Горан Весић, начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић и в.д. градског секретара за послове комуналне полиције Иван Дивац  представили су данас испред Старог двора 40 нових возила за Комуналну милицију, а затим су обишли руководство и запослене овог секретаријата. 

Весић је истакао да је јуче ступио на снагу закон Владе Републике Србије о Комуналној милицији, а да је Град Беорад својој Комуналној милицији данас предао на употребу 40 нових аутомобила.

– До данас, Комунална милиција у нашем граду имала је свега девет возила и са новим возилима види се колики је напредак у развијању Комуналне милиције. Милиција ће бити мобилнија, водиће рачуна о комуналном реду и бринути о свему што је у интересу грађана – нагласио је заменик градоначелника. 

Он је рекао да је за наш град Комунална милиција веома важна и да му је драго да је Влада Републике Србије усвојила предлог Града Београда о установљењу милиције, како би се створили услови да се боље и више брине о комуналном реду.

– Од ступања на снагу, она ће моћи да се ефикасније бори против оних који стварају буку, бахато се паркирају, не воде рачуна о пари и мирисима из угоститељских објеката или оних који на било који начин крше комунални ред и стварају додатне проблеме у граду – објаснио је Весић и додао да ће се Комунална милиција успешније и активније борити и против бесправне градње, те да ће ући у борбу против свих оних који крше закон.

Према његовим речима, милиција је помоћ полицији и биће препознатљива по својим униформама које ће ускоро добити, као и по аутомобилима који су другачијег дизајна од досадашњих.

– Црвену боју су изгласали грађани и то ће бити боја комуналне службе, тако да ће и сви аутомобили милиције изгледати као ова возила данас. Улагаћемо у милицију, ребалансом буџета издвојили смо новац за улагање у софтвер који ће омогућити милиционерима таблет рачунаре са свим шаблонима за прекршаје. Такође, у наредном периоду ћемо уложити и у возила која ће снимати прекшаје у саобраћају – најавио је заменик градоначелника. 

Говорећи о тренутном броју комуналних милицијаца, којих је у главном граду нешто мање од 300, Весић је најавио да ће ускоро бити примљено још 60 нових, а да ће се током наредне године у ову службу примити још 300 нових милиционера. 

– Комунална милиција би требало да покрије читаву територију града, а садашњи број то не може да постигне, тако да у појединим приградским општинама грађани никад нису видели комуналног милицајца, као што је то случају у Сопоту, Гроцкој или Обреновцу – рекао је Весић. 

Дивац је рекао да је ово први корак ка њеној модернизацији и унапређењу након доношења Закона о Комуналној милицији. 

– Имамо велику обавезу да покажемо да је Комунална милиција створена у интересу грађана, са циљем да им помогне да своје свакодневне обавезе обављају лакше и уредније. Спречаваћемо непрописно паркирања, буку, испаравања и уводити комунални ред – рекао је Дивац и захвалио Граду Београду што је препознао значај Комуналне милиције за уређење града. 

Приликом обиласка руководства и запослених у Секретаријату за послове комуналне полиције, заменику градоначелника Горану Весићу и начелници Градске управе Града Београда Сандри Пантелић уручене су захвалнице.