четвртак, 25. јул 2019.

Горан Весић: Буџет Града Београда највећи у историји

Ребаланс буџета за 2019. годину показује опоравак и напредак Београда, оценио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

– Буџет Града Београда, на основу ребаланса, износиће око 134,76 милијарди динара и то је највећи буџет у историји Београда. У односу на 2003. годину, то су скоро дупло већа средства, што показује колико се Београд развија у добром правцу – рекао је Весић, образлажући ову одлуку на седници Скупштине града.

Он је посебно изразио задовољство што фискални дефицит износи 7,9 процената, подсећајући да према одлукама Владе Републике Србије и ММФ-а он не сме бити већи од десет одсто. Прецизније, дефицит изности 7,7 милијарди динара, док је суфицит пренет из прошле године 8,7 милијарди динара, тако да је дефакто дефицит покривен.

– Приход од пореза на доходак грађана већи је за 3,4 одсто, а четири одсто већи је приход од пореза на зараде, што показује да су запосленост и плате у Београду веће. Наплате су знатно боље, а и сви фискални показатељи показују да Београд има боље приходе, да је финансијски стабилан и да може да финансира и решава проблеме које годинама није могао – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је подвукао да највише средстава одлази у област дечје заштите (скоро две милијарде више), те у јавни превоз, културу и друге области важне за развој града.

– Укупно гледано, ребаланс буџета предвиђа увећање средстава у износу од 5,4 милијарди динара – истакао је он.

Весић је указао и на велики значај главног града за читаву земљу, те да је он покретач развоја Србије, а један од показатеља јесте да је закључно са јучерашњим даном током ове године поднето за 30 одсто више захтева за издавање грађевинских дозвола него лани.

Према појашњењу градске секретарке за финансије Татјане Милосављевић, повећање плана буџета у највећем делу је код уступљених прихода и то за 1,5 милијарди динара, код изворних прихода за 1,6 милијарди динара, а већа је и процена примања од продаје нефинансијске имовине за 2,5 милијарди динара, док је нижа процена примања од задуживања за 260 милиона динара. Тако су, сума сумарум, ребалансом предвиђена средства у износу 5,4 милијарде динара више него што је утврђено претходном одлуком о буџету. 

Одборници су разматрали и Измену и допуну Одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града Београда и градских општина, као и прихода који припадају граду односно градксим општинама у 2019. годину, измењену одлуку о задужењу града за финансирање капиталних инвестиционих расхода, као и одлуку о конверзији потраживања друштва „Заштитна радионица”.