петак, 18. октобар 2019.

Весић: Желимо да Београд буде што више покривен зеленилом

Заменик градоначелника Горан Весић учествовао је данас, заједно са руководством и запосленима ЈКП „Зеленило – Београд”, у садњи 90 стабала црног бора у парку Ушће, поводом 90 година од оснивања овог градског предузећа.

Давне 1929. године, Град Београд основао је службу под називом Одсек за паркове, чију традицију данас наставља ЈКП „Зеленило – Београд”.

Весић је истакао да „Зеленило – Београд” није најстарије градско предузеће, али то јасно говори о томе колико се дуго у Београду води рачуна о комуналном систему и да град буде уређен.

– Рачунајући 90 стабала црног бора која су засађена данас и све оно што ће бити засађено до краја године, „Зеленило – Београд” ће ове године засадити око 4.000 стабала. То предузеће у Београду одржава око 70.000 стабала у дрворедима и више стотина хиљада стабала која се налазе у парковима – подсетио је Весић.

Он је истакао да је Београд до пре пет година имао покривеност зеленилом око 14 одсто.

– Сада смо на око 15 одсто и наш циљ је да у наредних десетак година дођемо до 25. Тај циљ је врло амбициозан, да ли ћемо у томе успети видећемо, али нећемо успети ако не будемо стално спроводили акције, ако се не будемо трудили да садимо нова стабла у Београду – рекао је Весић.

Заменик градоначелника најавио је и да ће током јесени у Београду бити покренуте две акције, од којих је једна „Дрво генерације”, у оквиру које ће свака генерација првака у свакој школи имати могућност да засади своје дрво и брине о њему наредних осам година, али и касније. На тај начин ће се код најмлађих ширити култура поштовања према зеленилу и заштити животне средине, рекао је Весић.

– Друга акција која се припрема, за коју је тендер у току, јесте апликација на мобилним телефонима путем које ће грађани Београда моћи да виде шта ће се све садити и где током наредне године и тако ће моћи да изаберу неко стабло и купе га. На тај начин ће то стабло постати њихиво и поред стабла ће стајати натпис са њиховим именом. Верујемо да ће ове две акције изазвати велики одјек и да ћемо на тај начин још више укључити грађане, када је у питању садња нових стабала на територији града Београда – додао је Весић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић рекао је да се запослени у том предузећу из године у годину труде да пруже нове садржаје и да унапреде простор у Београду, а све у интересу грађана.

– Разне форме, цветни зидови, вертикално озелењавање, разделне траке по градским саобраћајницама, све су то нове форме зеленила које би требало да унапреде квалитет стања на терену – додао је он.

Као пример навео је парк Ушће који је, како је рекао, пре око три године био једна апсолутно запуштена површина која је одржавана само у мери основног комуналног уређења, а сада је један од најлепших паркова у Европи.