петак, 18. октобар 2019.

Београд бројним манифестацијама обележава „Дане слободе 2019”

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић најавили су на данашњој конференцији за новинаре програм предстојећег обележавања ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату. Под називом „Дани слободе 2019”, обележавање почиње 18. октобра и траје до 1. новембра, уз низ манифестација, међу којима је и меморијални дефиле „Победа слобода” 20. октобра у 12 часова.

Конференцији за новинаре присуствовала је и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, а присутнима су се обратили драмски писац Милован Витезовић, диригент Бојан Суђић и уметнички директор Александар Гаталица.

Никола Никодијевић је истакао да је веома поносан што је Скупштина града донела одлуку да се поново обележавају ови важни датуми за нашу државу и нашу престоницу.

– На достојанствен начин одужујемо се војницима и херојима који су нам донели слободу. Надам се да никада више неће бити периода када Београд неће славити „Дане слободе” само зато што у томе неко не види политички интерес – рекао је Никодијевић.

Он је нагласио да је веома емотивно да се тога дана сусрећемо са преживелим борцима из Другог светског рата и са њима учествујемо у „маршу победника”.

– Kао народ дали смо велику жртву да би се модерна Европа изградила на тековинама антифашистичке борбе, тако да немамо због чега да се стидимо, већ, напротив, треба да се поносимо – истакао је Никодијевић. 

Председник Скупштине града оценио је да би нас време претекло и заборавило наше заслуге и велику жртву да нисмо почели да обележавамо „Дане слободе”. Према његовим речима, град је имао задатак да организује што богатији програм са што различитијим тематским садржајем посвећеним управо ослобођењу Београда у светским ратовима.

– У данима које обележавамо сећамо се и савезника који су помагали српском народу, као и личности које су споне између нашег и савезничких народа – поручио је Никодијевић и позвао све грађане да учествују у културним догађајима, јер су сви бесплатни, а биће и спектакуларни.

Он је истакао да ће овогодишњу прославу увеличати премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, који стиже сутра и који ће заједно са председником Србије Александром Вучићем учествовати на бројним манифестацијама у Београду. То је још један показатељ, оценио је Никодијевић, да је овај датум важан и другим државама, чак за читаву историју света, а не само за Србију.

Горан Весић је подсетио да се од 2014. године посебна пажња посвећује 20. октобру, Дану ослобођења у Другом светском рату, који се слави с поносом, што је раније и био случај. Срамота је још већа, додао је Весић, у вези са ослобођењем Београда у Првом светском рату, са 1. новембром, јер се тај датум ни на који начин није обележавао, што показује да нисмо много водили рачуна о својој историји.

Заменик градоначелника је подсетио да је и прошле године организована манифестација „Дани слободе”, али да је ове године заправо она први пут званична.

– Једна од најважнијих активности јесте то што се у свим београдским школама један школски час посвећује данима ослобођења Београда. То је најважнија ствар јер деца треба да знају ко су били људи који су дали животе за слободу у оба светска рата. Прошле године донели смо одлуку да два датума спојимо у једно обележавање, а симболика тога јесте што ћемо направити својеврсно национално помирење и да славимо слободу, јер је наше друштво често трагично подељено. Друштво које жели да напредује, требало би да слави заједничке вредности – рекао је Весић.

Он је изразио нарочито задовољство што су Витезовић и Гаталица прихватили да учествују у креирању програма, чиме су дали непроцењив допринос да он заиста буде уметнички. Захвалност припада и Бојану Суђићу и Симфонијском оркестру РТС-а, а програм који ће они извести, оценио је Весић, биће нешто што досад није виђено у Србији. Весић је најавио да долази и руски војни ансамбл „Александров”, који ће на Тргу републике имати свој наступ, што ће свакако бити атракција.

– На све значајније споменике из два светска рата биће положени венци и одата почаст жртвама. Очекује нас и постављање нове спомен-плоче на реконструисаном Тргу републике, и то на месту где су 1944. године сахрањени црвеноармејци. На том месту почивали су до 1954. године, када је направљено Гробље ослободилаца на које су тела пренета. Славећи слободу, славимо и нашу уметност која се развија у слободном Београду. Истовремено, ти дани имају и образовни карактер, да младе генерације уче и буду спремне да се одупру разним ревизијама историје, које су, нажалост, присутне у 21. веку – казао је Весић.

Александар Гаталица је нагласио да је са задовољством прихватио позив да буде уметнички директор „Дана слободе 2019”.

– Мислим да је идеја да се направи манифестација између два важна датума у историји Београда, 20.  октобра и 1. новембра, заиста одлична. То је уједно и одличан повод да се подсетимо свега што је остало након 20. века, који се често назива веком идеологија. Оно што је карактеристично за период након 20. века и што је константа у том периоду јесте слобода. Покушали смо да скренемо пажњу на оба датума када је Београд ослобађан и да неке помало заборављене ствари презентујемо публици – рекао је Гаталица.

Драмски писац Милован Витезовић осврнуо се на његов пројекат „Од слободе до слободе”, наводећи да веза тог пројекта са Београдом почива управо на датумима који ће бити прослављени током „Дана слободе 2019”, и да  се пројекат базира на учешћу његових предака у ослобођању Београда после Колубарске битке. 

Диригент Бојан Суђић најавио је да ће у посебно осмишљеном програму бити изведене ванвременске композиције које буде најлепше емоције, као и да је музика увек била важна у обележавању важних тренутака у историји једног народа.