петак, 12. јун 2020.

Весић: Поздрављамо одлуку Народне банке, то је само први корак

Град Београд поздравља одлуку Народне банке Србије којом је купцима првог стана смањено обавезно учешће за стамбене кредите са двадесет на десет одсто, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Он је додао да је ова одлука усмерена на то да олакша грађанима решавање стамбеног питања путем кредита.

– Смањење обавезног учешћа представља један од предлога у оквиру заједничке иницијативе Града Београда и Привредне коморе Србије, а коју је Влада Републике Србије подржала, како би се омогућило да банке стамбене кредите грађанима дају под повољнијим условима – истакао је он.

Према његовим речима, на овај начин грађани ће решавати своје стамбено питање на прихватљивији начин. Истовремено, утицаће се на даљи раст у области станоградње, што би требало да допринесе бржем опоравку грађевинске индустрије и неутралисању негативних ефеката пандемије.

– Када је Град Београд у питању, током ове године, закључно са 31. мајем, издате су грађевинске дозволе за скоро 550.000 квадратних метара, као и локацијски услови, што имплицира да ће ове године бити издато грађевинских дозвола за више од 1.100.000 квадрата. На тај начин, наставиће се тренд из претходне три године у којима смо сваке године издавали грађевинске дозволе за више од 1.000.000 квадратних метара. Наставићемо и даље да сарађујемо са Владом Републике Србије, државним органима, пословним банкама, Привредном комором Србије, како би се и други наши предлози спровели, јер верујемо да ћемо на тај начин помоћи да се грађевинска индустрија и даље развија, банкама да лакше пласирају свој новац, као и грађанима да на много повољнији начин реше стамбено питање – закључио је Горан Весић.