уторак, 16. јун 2020.

Весић: Град Београд расписао конкурс за подстицаје у пољопривреди

Заменик градоначелника Београда изјавио је да је Град Београд управо расписао конкурс за подстицаје у пољопривреди у вредности од 193.510.000 динара, што значи да ће укупни подстицаји Града у овој години износити преко два милиона евра или 240 милиона динара.  Весић је рекао да је буџет Града Београда смањен за око 20 милијарди динара због последица епидемије вируса корона, али да Град није желео да смањује средства намењена конкурсу за пољопривреднике јер је производња здраве хране за Београд посебно важна.

– Колико нам је значајна пољопривреда, довољно говори податак да је Град Београд 2013. године издвајао свега 20 милиона динара за ове намене, а ове године 20 пута више – прецизирао је Весић и подсетио да Град Београд има преко 270 хиљада хектара пољопривредног земљишта, од чега је око 250 хиљада обрадиво, као и да на територији 17 градских општина постоји више од 30 хиљада пољопривредних газдинстава. 

Подстицајна средства додељују се у области механизације, сточарства, пчеларства, воћарства и повртарства. 

– Сваке године увећавамо средства намењена пољопривредницима. Рецимо, 2015. године започели смо са доделом подстицајних средстава у области пчеларства и тада су субвенције износиле свега два милиона динара, док данас та средства износе 30 милиона динара – поручио је Весић и додао да то директно утиче на развој пољопривреде. 

Такође, број кошница у Београду је 2009. године износио 24 хиљаде, а данас их је 48 хиљада, што је значајно ако се зна да је Србија 2018. године извезла мед у вредности од 10,4 милиона евра, односно 2.740 тона, истакао је Горан Весић.

– Највише подстицајних средстава опредељено је за набавку трактора и пољопривредних прикључних машина у износу од 113.510.000 динара, као и за мере противградне заштите у износу од 40 милиона динарa – рекао је Весић.

Право на доделу подстицајних средстава може остварити физичко лице – носилац регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинства. Рок за достављање пријава по јавном позиву је 30. јун 2020. године.

– Позивам све београдске пољопривреднике да искористе наредне две недеље и пријаве се на наш конкурс – изјавио је Весић.

Весић је прецизирао да мере подстицаја за пољопривреднике, које даје Град Београд, представљају додатне мере у односу на подстицаје које Министарство пољопривреде даје пољопривредницима. 

– Београд је локална самоуправа која највише у Србији помаже својим пољопривредницима и поносни смо на то – закључио је Весић.