четвртак, 25. јун 2020.

Почела реконструкција Улице цара Душана

Сезона годишњих одмора је у одређеној мери и сигнал за почетак великих инфраструктурних радова у Београду, па је тако почела реконструкција Улице цара Душана, на потезу од Француске до Улице краља Петра. Комплетни радови би требало да буду завршени до 1. септембра, најавио је главни урбаниста Марко Стојчић гостујући на Студију Б.

Он је истакао да су добијени подаци о смањеном броју возила у граду због сезоне годишњих одмора, те је одлучено да реконструкција поменутог дела Улице цара Душана може да почне.

– Наша намера је да радови по сваку цену буду завршени пре 1. септембра, а у време радова Добрачина улица ће бити проходна због тролејбуског саобраћаја. Према информацијама које смо добили од извођача, коловоз ће бити завршен раније и улица ће бити проходна за саобраћај, али само са две траке. Посао на реконструкцији тротоара и све остало што ће бити рађено је компликованије и обимније, па ће сигурно трајати дуже од реконструкције коловоза – рекао је Стојчић.

Према његовим речима, сваку реконструкцију улица у граду прати и комплетна замена инфраструктуре и инсталација.

– Било би неодговорно да, када се већ „раскопа” читава улица, радимо „козметички” и реконструишемо само део који се види. Биће замењене све водоводне и канализационе инсталације, као и сви неопходни каблови, а то се ради како у наредних неколико деценија не би било потребе за новим интервенцијама на том потезу. Током тог посла увек се детектује известан број кварова, што је у потпуности нормално за велике градове. Због ниже коте копања, радови на овом делу потеза од Вуковог споменика ка Калемегдану ће се одвијати значајно брже него у делу који је већ завршен. Осим тога, овде не би требало да буде изненађења попут недостатка катастарске евиденције подземних инсталација, а што је био случај у првим фазама реконструкције читавог потеза од „Вука” до Калемегдана – додао је Стојчић.